Hlavní obsah

Rada Prahy projedná pravidla pro filmaře či zákaz podomního prodeje energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražští radní na dnešním jednání projednají zdražení záborů pro natáčení filmů v metropoli nebo zákaz podomního prodeje plynu a elektřiny.

Článek

Na programu mají také příspěvky městským částem na budování dopravní infrastruktury, rozdělení grantů na sociální služby nebo memorandum o spolupráci při vytváření sítě dostupné komunitní péče pro Pražany hospitalizované v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

Pro filmaře by se v případě schválení návrhu měly od příštího roku významně zvýšit ceny za natáčení v pražských ulicích. Na dvojnásobek se nájemné zvedne na Staroměstském a Václavském náměstí, filmaři si mají výrazně připlatí také na Karlově mostě. U natáčení v jiných lokalitách se má cena zvednout u záborů nad 300 metrů čtverečních, a to v památkové rezervaci z deseti na 15 korun a ve zbytku metropole z pěti na 7,50 koruny za metr čtvereční a den.

Radní dnes projednají také zákaz podomního prodeje elektřiny a plynu, a to v souvislosti s ukončením činnosti firmy Bohemia Energy a dalších menších dodavatelů energií. Možnost zakázat podomní prodej energií umožnila obcím od začátku roku novela energetického zákona. V Praze už zákaz podomního prodeje platí, podle magistrátu se však na tento typ prodeje nevztahuje.

Na programu radních je také záměr rozdělit 118,4 milionu korun mezi deset městských částí, které peníze využijí na přípravu a budování dopravních staveb. Celkem 597,5 milionu korun plánuje vedení města v letošním roce rozdělit na dotacích určených k zajištění sociálních služeb. Rada bude hlasovat také o memorandu, podle kterého chce město co nejdříve vyhradit 50 míst v sociálních zařízeních, určených pro pacienty bohnické léčebny, kterým by jinak hrozil přesun do mimopražských domovů.

Reklama

Doporučované