Hlavní obsah

Série videí lidi provede zajímavostmi historických tisků z Akademie věd

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Příběhy mytologického krasavce Narcise nebo knih ukradených za třicetileté války přiblíží série animovaných videí uvedených Knihovnou Akademie věd ČR (AV).

Článek

Projekt zároveň divákům poodhalí zajímavosti spjaté s historickými tisky ze sbírek knihovny. Úvodní video knihovna představí dnes, sdělili zástupci AV v tiskové zprávě.

Knihovna zveřejní nové, zhruba čtyřminutové video každou první středu v měsíci. Dnes se zaměří na příběh Narcise z Ovidiova díla Proměny. Videa přitom podle AV primárně nepředstavují děje, ale rozšiřují pohled na dobu a okolnosti různých vydání knih.

Lidé se například dozví, že příběh Narcise se začal mnohem lépe prodávat, když nakladatel změnil tisk, nebo že se do cestopisů přidávalo násilí, aby je lidé více kupovali. Ředitelka knihovny Magdaléna Vecková podotkla, že historické vydání knihy nese pečeť doby. „Typografie, výtvarná stránka, kvalita papíru – to jsou drobné stopy, které nám pomáhají odkrývat příběhy a tajemství, o kterých se v knize samotné nepíše,“ řekla Vecková. „Chceme toto detektivní pátrání představit veřejnosti a třeba pro něj nadchnout mladší generaci,“ dodala.

Druhé video počátkem ledna seznámí diváky se vznikem a historií knihtisku, poté dojde na cestopisy. Někdy bude průvodkyní videa i sama kniha - jako v případě slavného protiotrokářského titulu Chaloupka strýčka Toma americké autorky Harriet Beecherové Stoweové. Tento román si třeba „povzdechne“, že ho různí vydavatelé cenzurovali i měnili vzhled postav příběhu.

„Jeden díl také sleduje cestu ukradených českých knih v dobách švédských válek. Z různých detailů poznáme, kde byla konkrétní kniha vyrobena, kdo si ji koupil, z jakých poměrů zřejmě pocházel, komu ji daroval, kam byla pak odvezena, jak o ní její čtenáři přemýšleli. To všechno je schované ve vazbě a na stránkách,“ upozornila Lenka Veselá, která se badatelsky zaměřuje na švédskou knižní kořist.

Ke každému dílu pak tvůrci projektu tematicky zpracovali takzvaný „knižní zločin.“ „K Narcisovi je to téma cenzury nahoty, s dílem o prvním zpravodajství velmi úzce souvisí manipulace s informacemi, v případě švédské kořisti se pachatelem stává oheň a u vynálezu knihtisku dojde dokonce k pokusu o odcizení identity,“ popsala spoluautorka projektu Marina Krahulcová.

Součástí projektu je doprovodný program na webu a podcast. V něm badatelky více pohovoří o knižních tématech a přiblíží mravenčí práci vedoucí k příběhům ukrytým v knihách. V plánu jsou i komentované projekce a exkurze pro školy a veřejnost v Knihovně AV.

Reklama

Doporučované