Hlavní obsah

Uchazeči mohou ode dneška podávat přihlášky na funkci policejního prezidenta

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Od dnešního dne do 24. ledna mohou uchazeči podávat přihlášky do nabídkového řízení na funkci policejního prezidenta. Na twitteru to dnes oznámilo ministerstvo vnitra.

Článek

Ministr Vít Rakušan (STAN) také zřídí výběrovou komisi, doplnil úřad. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.

„Dnes bylo zahájeno nabídkové řízení na pozici policejního prezidenta, uchazeči mohou podávat přihlášky do 24. ledna 2022. Ministr vnitra Vít Rakušan zároveň zřídí výběrovou komisi,“ uvedlo ministerstvo.

Nabídkové řízení se týká členů bezpečnostních sborů zařazených v 11. platové třídě i příslušníků zpravodajských služeb. Pokud se uchazeče nepodaří najít touto cestou, následovat bude výběrové řízení.

Švejdar své rozhodnutí požádat ke konci března o uvolnění ze služebního poměru oznámil už v polovině prosince na twitteru. Tehdy policejní prezident napsal, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Oznámení zveřejnil poté, co se s Rakušanem - který tehdy ještě nebyl jmenovaným ministrem - počátkem prosince sešel. Ministr následně odmítl, že by na Švejdara ohledně odchodu vyvíjel tlak. Připustil ale, že se v některých otázkách neshodnou.

Po další schůzce se Švejdarem na začátku ledna pak Rakušan uvedl, že se s policejním prezidentem domluvili na „nanejvýš profesionální“ spolupráci. Švejdar následně řekl, že na prosincové schůzce z vyjádření pana ministra pochopil, že současná vláda i on chtějí změnu na pozici policejního prezidenta. Dodal, že nechce blokovat jednání mezi ministerstvem a policií a také nechce být „záminkou k tomu, že policie bude nějakým způsobem dehonestována“.

Policejním prezidentem se Švejdar stal 1. prosince 2018. Funkční období šéfa policie je ze zákona pětileté.

Reklama

Doporučované