Hlavní obsah

Ulice U Prašného mostu nedaleko Pražského hradu se změní na pěší bulvár

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ulice U Prašného mostu vedoucí k Pražskému hradu se změní na pěší bulvár. Z ulice zmizí auta, dělníci opraví chodníky a uprostřed komunikace budou lavičky a koše či drobná výtvarná díla.

Článek

Pracovníci také vysadí novou alej, která bude pojmenovaná po slovinském architektu Josipu Plečnikovi. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Ulice vedoucí k hlavnímu vchodu do Pražského hradu nyní slouží jako parkoviště. Magistrát proto vypíše tendr, ve kterém najde zhotovitele. Předpokládané náklady činí 24 milionů korun.

„Využití tohoto atraktivního prostoru v těsné blízkosti Pražského hradu pro potřeby parkoviště je v současné době zcela neadekvátní, protože v bezprostřední blízkosti jsou umístěny veřejné velkokapacitní garáže Prašný most zprovozněné v roce 2018,“ píše se v dokumentu.

Nový veřejný prostor bude členěný tak, že po stranách budou chodníky se zmíněnou alejí a ve střední části bude komunikace s mobiliářem, tedy lavičkami či koši, prvky drobné architektury a výtvarnými díly. Na západní straně zůstane zachovaný pás zeleně, který bude upravený jako kaskáda pro zachycení dešťové vody. Tento systém bude při přívalovém dešti ochraňovat nedaleké výjezdové rampy z tunelu Blanka.

Zahájení prací je naplánované na čtvrté čtvrtletí letošního roku a práce potrvají do konce roku 2025. Plánované náklady jsou předběžně vyčíslené na zmíněných 24 milionů korun, přesná částka však vzejde až z výsledku veřejné zakázky.

Reklama

Doporučované