Hlavní obsah

V areálu Chirana v Praze 12 by mohly být nové byty a mateřská škola

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu bývalého závodu Chirana v ulici Mezi Vodami v pražských Modřanech by mohla vzniknout nová mateřská škola. Postavit by ji měl developer KKCG Real Estate Group, který chce v areálu stavět domy se zhruba 500 byty.

Článek

Firma patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Změnu územního plánu, potřebnou pro výstavbu domů, na svém zasedání schválilo zastupitelstvo Prahy 12.

„Školka bude sloužit pro celou zástavbu v této oblasti. Což byl důvod pro to, proč jsme souhlasili se změnou územního plánu,“ řekla místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (BEZPP/Piráti s podporou Zelených), v jejíž gesci je mimo jiné územní rozvoj dvanácté městské části.

V lokalitě, kde se nyní staví bytové domy spadající pod projekty jako Zahálka či Belárie, by mělo podle místostarostky Tylové přibýt asi 5000 lidí. Areál bývalého výrobního závodu Chirana, který ukončil svou činnost kolem roku 2000, leží podle zástupců Prahy 12 v těžišti vznikající zástavby. Podle radnice je tak areál vhodným a v zásadě posledním místem, kde může vzniknout potřebná mateřská škola.

Developer by měl v areálu kromě čtyřtřídní školky za asi 69 milionů korun pro zhruba 100 předškoláků vybudovat také nové náměstí o ploše nejméně 2500 metrů čtverečních, postavit obchod s potravinami a upravit část ulice Mezi Vodami. Radnici také investor pošle peníze na rozvoj městské části. Závazky jsou podmínkou pro vyslovený souhlas městské části se změnou územního plánu v lokalitě, vyplývá z dokumentů k usnesení zastupitelstva.

Smlouvu by měla Praha 12 podepsat podle zástupců radnice s vlastníkem pozemků, tedy společnostmi SEMUT a NEAL. Firmy podle radnice nicméně hodlají pozemky převést na společnost KKCG Real Estate Group, která chce v lokalitě stavět. Nová zástavba se zhruba 500 byty by podle plánů investora měla vyrůst na ploše asi 24.850 metrů čtvrtečních.

V Praze 12 tvoří koalici zástupci Pirátů, ODS, TOP 09 a Zelených. Radnici dvanácté městské části vede starosta Jan Adamec (Piráti). Praha 12, kde žije 56.617 obyvatel, zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.

Komárek patří k nejbohatším českým podnikatelům, časopis Forbes odhadl hodnotu jeho majetku na 5,3 miliardy USD (119,5 miliardy Kč). Jeho firma KKCG se zaměřuje hlavně na podnikání v zábavě, ale také na ropu a plyn, informační technologie a reality.

Reklama

Doporučované