Hlavní obsah

V Praze dnes začíná festival queer filmů Mezipatra, poté se přesune do Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Sedm desítek českých a zahraničních snímků o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+) představí festival Mezipatra, který dnes začíná v Praze.

Článek

Tématem letošního 24. ročníku je Na rozcestí a má odkazovat na malá i velká rozhodnutí, která mohou nečekaně zahýbat životy lidí. O hlavní cenu poroty se utká deset celovečerních filmů. V hlavním městě přehlídka potrvá do 9. listopadu a poté se přesune do Brna, kde bude od 10. až 17. listopadu.

„Hrdinové a hrdinky letošních filmů řeší zapeklité otázky, které mohou být povědomé mnohým z nás… Stojí za to pokračovat ve vztahu, který se už vyčerpal? Jak pomoci rodičům k přijetí identity vlastního dítěte? Některá rozhodnutí ale hrají roli i mimo stříbrné plátno. Každé naše chování je volba, kterou ovlivňujeme i směřování celé společnosti,“ uvedla k letošnímu tématu festivalu vedoucí jeho programu Kristýna Genttnerová.

Diváci mohou vybírat z 24 celovečerních a 45 krátkometrážních snímků. Festival dnes zahájí v pražském kině Lucerna italský film Ohňostroje, natočený podle skutečných událostí. Vypráví příběh o lásce dvou sedmnáctiletých mladíků v Itálii 80. let, jejichž vztah komplikuje silně homofobní prostředí sicilského městečka. V dalších dnech je na programu například francouzské melodrama Míjení, německá studie lidských vztahů Co po nás zbyde nebo snímek Pravidlo 34, oceněný na festivalu v Locarnu.

Součástí programu je také retrospektiva, soutěž krátkých snímků a doprovodné akce. Kompletní informace lidé najdou na webu www.mezipatra.cz.

Reklama

Doporučované