Hlavní obsah

V Praze dnes začíná nový filmový cyklus nazvaný „Světozor uvádí“

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském kině Světozor se dnes uskuteční úvodní projekce filmového cyklu zaměřeného na festivalové filmy, pro něž není v plánu česká premiéra.

Článek

Nepravidelný cyklus ponese jméno „Světozor uvádí“ a začne filmem Maminka francouzské režisérky Céline Sciammaové, jenž měl premiéru na Berlinale. V Česku byl promítán pouze na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

„Rozhodli jsme se založit tento cyklus, abychom přivedli divákům filmy, které by neměly zůstat mimo plátna kina jen proto, že se žádná distribuční společnost nerozhodla film zakoupit pro české publikum,“ uvedl dramaturg kina Světozor Vojtěch Marek. „A protože si myslíme, že některým takovým titulům velké plátno rozhodně sluší, budeme usilovat o práva na projekci v našem kině,“ dodal.

Nedávno se podobná iniciativa kin vyplatila s filmem Philipa Barantiniho z kuchařského prostředí Bod varu. Spřátelená kina Světozor, Aero, Bio Oko, Přítomnost, Scala a Bio Central dohodla exkluzivní práva na několik projekcí. Řadu z nich ozvláštnila o debaty s profesionálními kuchaři. Film se u diváků ujal a díky společnosti Aerofilms od 3. února film hrají kina po celé České republice.

Pražské kino Světozor je třísálové artové kino. Bylo otevřeno roku 1918 spolu se stejnojmennou pasáží. Vedle klasických projekcí distribučních filmů hostí dodnes řadu filmových přehlídek, festivalů, ale prostřednictvím živých přenosů i záznamů nabízí přenosy z operních, baletních, divadelních či koncertních pódií z celého světa.

Spolu s kinem Světozor se do projektu pouští také brněnské Univerzitní kino Scala, které pojmenovalo svůj cyklus Scala uvádí. „Přišla nám velká škoda, že by se tyto filmy nedostaly do české distribuce a věříme, že existuje mnoho diváků, kteří o nich ví a ocení to, že se promítají v našem kině,“ sdělil šéf Univerzitního kina Scala Radek Pernica.

Více informací o projektu se nachází na stránkách https://www.kinosvetozor.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované