Hlavní obsah

Výstava Mucha: Rodinná sbírka představí některá dosud neprezentovaná díla

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražské Valdštejnské jízdárně bude od 15. července výstava děl Alfonse Muchy za sbírky malířovy rodiny. Výstava bude koncipovaná jako průřez tvorbou umělce a některé originály budou veřejnosti zpřístupněny poprvé.

Článek

Výstava s názvem Mucha: Rodinná sbírka, kterou pořádá Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem, potrvá do 31. října. Novinářům to dnes sdělil ředitel Nadace Mucha a malířův příbuzný John Mucha.

Jedním z cílů výstavy bude ukázat veřejnosti, že Alfons Mucha netvořil svá díla pouze ve stylu art nouveau. „Ukážeme například jeho pastely, které jsou stylisticky někde mezi symbolismem a expresionismem,“ uvedl John Mucha.

V prostorách jízdárny na Malé Straně bude vystaveno asi 200 děl ze sbírek nadace. Sbírka čítá podle jejího ředitele nejvíce exponátů, jejichž autorem je Alfons Mucha, na světě. Lidé v expozici, jejíž architektkou bude Eva Jiřičná, uvidí malby, sochy, fotografie či reklamní předměty z rodinné sbírky.

Výstava ve Valdštejnské jízdárně bude svou koncepcí podle Johna Muchy mapovat důležité etapy malířova života. Zachyceny tak budou Muchovo dětství na jižní Moravě, studium v Paříži, pobyt v Americe a návrat do vlasti.

Termín konání byl naplánován na období, kdy bude Česká republika předsedat Evropské unii. Výstava se tak má stát podle zástupců nadace vizitkou země. Význam průřezové výstavy navíc podle nich zesiluje to, že Česko předsednictví přebírá od Francie, která v životě a tvorbě Alfonse Muchy hrála zásadní roli.

Předprodej vstupenek na výstavu bude na serveru goout.cz zahájen v blízkých dnech, avizovali zástupci nadace. Vstupenky budou rovněž k dispozici přímo ve Valdštejnské jízdárně.

Více k informací k plánované výstavě najdou zájemci na webu mucha.eu či na webových stránkách Nadace Mucha muchafoundation.org. Ceny vstupenek podle webu výstavy jsou 450 korun pro dospělé, 250 korun pro studenty a důchodce a děti do 15 let mají vstup zdarma.

Nadace Mucha byla založena v roce 1992. Cílem nadace je chránit a zachovat rodinnou sbírku prací Alfonse Muchy a propagovat malířovo dílo. Nadace dosud uspořádala přes 50 výstav děl Alfonse Muchy na různých místech světa. Navštívilo je asi 6,5 milionu lidí.

Reklama

Doporučované