Hlavní obsah

Z vánočního stromu na Staroměstském náměstí bude nábytek pro dětský domov

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vánoční strom ze Staroměstského náměstí v Praze poslouží jako materiál pro zahradní nábytek dětem z dětského domova. Jeho kmen poputuje na pilu a dřevo zpracují žáci Střední odborné školy Jarov v Praze 9.

Článek

ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila Simona Kopová, mluvčí Technologií hlavního města Prahy, které smrk začátkem tohoto týdne z náměstí odvezly. Na 300 000 stromků z pražských domácností pak skončilo v kompostárnách.

Podle radního pro majetek Jana Chabra tak využije hlavní město Praha vánoční strom stejně jako v předchozích letech pro dobrou věc. „Větve zužitkuje pražská zoo pro svoje potřeby. O zpracování dřeva se postarají žáci Střední odborné školy Jarov v Praze 9,“ řekl. Dodal, že letos výrobky středoškoláků poslouží dětem v Dětském domově Dolní Počernice.

Jako vánoční stromy se vybírají stromy s hustými větvemi. Podle zástupce ředitele pro odborný výcvik stavebních oborů SOŠ Jarov Viléma Kodíčka má však takové dřevo více suků a spíše než pro výrobu klasického nábytku do interiéru se hodí pro venkovní využití. „Pro dolnopočernický dětský domov po dohodě s jeho vedením vyrobíme na míru prvky do zahrady, nové sezení k ohništi, stůl a lavice. Případný zbytek materiálu bychom chtěli využít ještě na hmyzí hotel,“ uvedl Kodíček.

Se zpracováním dřeva začnou žáci oborů truhlář a tesař na jaře koncem března, až bude dřevo vysušené. Dětem v domově by pak mohl nový zahradní nábytek sloužit od konce května.

Předloni se ze dřeva vánočního stromku vyrobily mobilní květináče pro domov seniorů v Malešicích a v loňském roce knihobudky a hmyzí hotel pro Domov seniorů na Hájích a na Chodově.

Reklama

Doporučované