Hlavní obsah

Beroun zavedl nový systém kontrol parkování v modrých zónách a na parkovištích

Foto: Milan Sommer, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Beroun zavedl nový systém kontrol parkování v modrých zónách a na placených parkovištích. Pořídil si monitorovací vůz, který podobně jako v jiných větších městech kontroluje, že mají řidiči za parkování zaplaceno.

Článek

Strážníci, kteří to měli dosud na starosti, se tak mohou věnovat jiným úkolům, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Jitka Soukupová.

Monitorovací vůz je vybavený kamerovým systémem, který načte registrační značku i celé vozidlo. Zároveň pořídí fotodokumentaci dopravního značení pro zhodnocení, jestli je vůz zaparkován podle předpisů. Policie data z monitorovacího systému vyhodnotí, vyřízení přestupků se řeší automaticky. Kromě kontroly parkování v modrých zónách a na parkovištích je systém schopný odhalit i drobné přestupky, jako třeba parkování na zákazu stání.

„Díky automatizaci se výrazně zvýší efektivita kontrol správného parkování. Monitorovací vůz opakovaně během dne pokryje násobně větší území, než jsme mohli s našimi zdroji doposud zvládnout. Tím se našim strážníkům trochu uvolní ruce a budeme se moct více soustředit na ostatní práci,“ uvedl velitel městské policie Alexandr Scherber.

Od března je nový systém v měsíčním testovacím provozu. Hodnotí se funkčnost systému a například se i dolaďuje jeho trasa. Monitorovací vůz bude kontrolovat zaparkovaná vozidla několikrát denně. Při každém průjezdu zkontroluje úsek dvakrát za sebou, ve zhruba pěti- až desetiminutových intervalech.

Beroun zavedl modré zóny v roce 2011, původně platily jen na Husově náměstí a v přilehlých ulicích. Později se rozšířily do vzdálenějšího okolí centra a na sídliště Litava. Parkování pro jedno auto v modré zóně vyjde rezidenty na 360 Kč ročně. Výše poplatků se mění podle počtu vozidel. Cílem je omezit parkování příměstských aut a motivovat řidiče k využití záchytných parkovišť.

Reklama

Doporučované