Hlavní obsah

Milovice letos dokončí opravy kulturního domu, bude zde i muzeum vojenství

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letos v druhé polovině září by měla být dokončena rozsáhlá oprava kulturního domu v Milovicích. Rekonstrukce stála město zhruba 200 milionů korun, malou část pokryla dotace na zateplení budovy.

Článek

V kulturním domě bude i nové informační centrum, které by se mělo otevřít již na jaře, Muzeum vojenské historie Milovic a kavárna. Součástí jsou dva sály a hala pro pořádání plesů a jiných akcí. „Kompletní rekonstrukce objektu kulturního domu, který je součástí radnice, začala koncem roku 2018 a dělá ji společnost BFK service,“ řekla mluvčí města Eva Hrušková.

Stavba vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století jako kulturní dům pro sovětské důstojníky, kteří v Milovicích s celými rodinami žili. V letech 1981 až 1982 zde výtvarník Radomír Kolář a jeho spolupracovníci vytvořili rozsáhlou kamennou mozaiku, která obsahuje přes 440 tisíc kamenů. Podle Hruškové by měla být největší nebo jedna z největších ve střední Evropě. Mozaika, jejímž námětem je bojová družba se sovětskými vojsky, s kosmonauty, vojáky a hrdým pracujícím lidem, stejně jako další dobové prvky budou v opraveném kulturním domě zachovány.

Do velkého sálu se posadí až 450 lidí, původně zde bylo 600 sedaček, snížení počtu míst má zvýšit komfort návštěvníků. Ve velkém sále se budou odehrávat divadelní představení a projekce kina. Na přípravě Muzea vojenské historie město spolupracuje s Vojenským historickým ústavem.

Rozpočet Milovic je 280 milionů korun, ve městě žije přes 12 tisíc obyvatel. Oprava kulturního domu patří k největším investičním akcím města za poslední roky.

Reklama

Doporučované