Hlavní obsah

Středočeský kraj chce odstoupit od stavby výcvikového areálu Svět záchranářů

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj chce odstoupit od stavby výcvikového areálu Svět záchranářů v Zaječově na Berounsku. Důvodem je mimo jiné nepředvídatelný vývoj dopadů ruské invaze na Ukrajinu.

Článek

O návrhu budou v pondělí jednat krajští zastupitelé. Ze stejného důvodu byl pozastaven i projekt Světa záchranářů v areálu Vrchbělá v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Speciální cvičiště měla sloužit k přípravě školáků i dospělých na krizové situace, připravovat je začalo ještě bývalé vedení kraje. Jejich součástí měla být dopravní hřiště či stanoviště věnovaná záchranářům, policii a hasičům. Lidé se v areálu měli učit, jak se zachovat třeba při dopravní nehodě či povodních, jak poskytovat první pomoc nebo jak rozpoznávat rizika při sjíždění řeky.

V případě Zaječova se náklady odhadovaly na 263 milionů korun. Podle nynější krajské rady ale projekt nemá zajištěné optimální financování s využitím peněz EU. Poukázala i na to, že v uplynulých dvou letech se pozornost soustředila na boj s pandemií covidu-19 a nyní jsou priority kraje zaměřeny hlavně na snížení dopadů válečné situace na Ukrajině. Doporučila proto zastupitelstvu odstoupit od záměru.

Stejný areál měl vzniknout i v Lysé nad Labem, kritiku ale vyvolalo umístění u mokřadu s chráněnými živočichy. Následně kraj posuzoval novou vhodnou oblast, a to areál Vrchbělá v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Ani tam ale Svět záchranářů pravděpodobně nevznikne.

„Důvody k pozastavení projektu jsou obdobné jako aktuálně v případě Zaječova, o kterém budou rozhodovat zastupitelé. To znamená, že financování projektu není zajištěno optimální formou, konkrétně vícezdrojovou investicí s využitím dotačních prostředků EU alokovaných v rámci programového financování z Fondů EU,“ uvedl Josef Holek z krajského úřadu. Priority v ochraně obyvatelstva jsou nyní podle něj navíc zaměřeny na snížení dopadů válečné situace a humanitární pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

Reklama

Doporučované