Hlavní obsah

V Kutné Hoře se otevřela soukromá škola, která nabízí studium v anglickém jazyce

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Kutné Hoře se dnes otevřela nová soukromá střední škola Digital Academy, která nabízí studium v anglickém jazyce ukončené anglickou mezinárodní maturitou.

Článek

Škola vznikla přestavbou původní malínské malotřídky, která byla v roce 2012 zrušena a městu se budovu dlouhodobě nedařilo prodat. „Zatím se otevřela jedna třída, po úplném dokončení rekonstrukce přibudou další učebny,“ řekl starosta Josef Viktora (ANO).

Dělníci za půl roku zrekonstruovali první nadzemní podlaží se dvěma hlavními učebnami. Žáci mohou využívat i prostory venkovní jurty na zahradě školy. Zatím byla otevřena třída prvního ročníku s 21 žáky v oboru Informační služby v podnikání. Pokračovat se má rekonstrukcí dalšího podlaží, kde přibudou další učebny.

Bývalou malínskou malotřídku loni získal nový vlastník za pět milionů korun. Kutné Hoře se budovu, která neměla využití, dlouhodobě nedařilo prodat. Změnilo proto podmínky prodeje a netrvalo už na využití pro sociální účely.

Malínská škola byla uzavřena na podzim 2012 kvůli tomu, že do ní nastoupilo jen 17 dětí a navíc ani jeden prvňák. Radní proto rozhodli o zrušení malotřídky, což v místní části se zhruba 1500 obyvateli vyvolalo vlnu nevole. Radnice podle některých místních školu nechala zchátrat, aby ji nemusela dál provozovat. Občas se v Malíně také hovořilo o možném odtržení od Kutné Hory. Tehdejší vedení města namítalo, že řada rodičů z Malína posílá děti do velkých škol, které mají lepší zázemí.

Reklama

Doporučované