Hlavní obsah

V Žiželicích na Kolínsku chtějí zachránit téměř stoletý mechanický betlém

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Žiželicích na Kolínsku chce skupina členů místního okrašlovacího spolku zachránit zhruba 100 let starý mechanický betlém z podhůří Orlických hor.

Článek

Dřevěný betlém umístěný v žiželském kostele sv. Prokopa je díky elektrickému mechanismu pohyblivý, může svítit a hrát, nedávno ho od farnosti odkoupila obec. Na úhradu restaurátorských prací za 200 000 korun zřídil spolek transparentní účet, zatím je na něm přes 40 000 korun. ČTK to řekla předsedkyně spolku Miroslava Tomešová.

„Jako děti jsme se na něj chodili dívat, pak jsem ho dlouho neviděla. Dnes je sice stále v našem kostele, ale chátrá, farnost nemá na opravy finance. Bylo nám líto, že máme unikátní betlém, ale není funkční,“ řekla Tomešová. S nápadem na opravu přišel spolek zhruba před dvěma lety. „Mysleli jsme si, že to bude snadné, sehnali jsme restaurátory pro mechanismus i figurky a kulisy a začali domlouvat, ale cena za opravu se za poslední dva roky zdvojnásobila, potřebujeme na ni 200 000 korun,“ doplnila. Spolek zřídil transparentní účet, na kterém se do začátku srpna povedlo shromáždit přes 40 000 korun.

Betlém koupil začátkem 60. let minulého století pro kostel bývalý žiželský farář od tkalce z Horní Čermné v podhůří Orlických hor. „Pracoval na něm prý 40 let a dostal za něj tehdy 3000 korun,“ řekla Tomešová.

Betlém široký 270 centimetrů s výškou a hloubkou 90 centimetrů má kulisy ve třech poschodích, z 50 dřevených figurek je 38 pohyblivých. „Pohybují se díky mechanismu, který tkadlec vyráběl z věcí kolem sebe, figurky jsou spojeny v pohyblivý pás prádelní gumou, kolečka soukolí jsou vyřezána ze dřeva, vše je na elektrický proud poháněno elektrickými motorky ze stěračů starých automobilů,“ řekla Tomešová. V oknech domů se rozsvěcující světla, miniaturní měchy betlém ozvučovaly, některé postavy vykonávají různé činnosti.

Podle Tomešové se dal betlém naposledy do pohybu zhruba v roce 2003. Lidé si mohou betlém v kostele prohlédnout po domluvě s farářem, v kostele zřejmě zůstane i po plánovaném zrestaurování.

Reklama

Doporučované