Hlavní obsah

Most vysadí u stejnojmenného jezera ovocný sad a borovice na pláži

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Most vysadí ovocný sad poblíž stejnojmenného jezera. Na pláži přibudou borovice. Od dubna bude jezdit k vyhledávané rekreační lokalitě pravidelná autobusová linka.

Článek

V plánu je velký letní festival u vodní plochy s hloubkou přes 70 metrů, která vznikla na místě hnědouhelného lomu. Řekl to primátor Jan Paparega (ProMOST).

Smíšený ovocný sad bude stát v místě, kde původně stál kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Ten se právě kvůli těžbě uhlí přesunul po kolejích v roce 1975 o 841 metrů. „Nechtěli jsme mít sad přímo na pláži, aby rekreanti nebyli obtěžováni včelami. Těm naopak budou stínit borovice, které se nyní budou dosazovat,“ uvedl primátor. V sadu bude 60 až 70 stromů a zahradní altán.

Jezero se stalo podle Paparegy návštěvnickým fenoménem. Od dubna k němu bude znovu jezdit pravidelná autobusová linka. Dojet sem lze i po cyklostezce. „Chystáme výstavbu nového stánku s občerstvením. Domníváme se, že je potřeba zpestřit nabídku, protože dva tamní stánky jsou neustále v obležení,“ řekl primátor. Letos se bude pracovat také v okolí hřiště na plážový volejbal. „Mohla by tam být atrakce typu vrak lodi nebo balanční stezka. Vyrůst by tu mohlo workoutové hřiště,“ uvedl Paparega.

V srpnu se u jezera uskuteční The Most Fest. Pro návštěvníky bude podle organizátorů připraveno sportovní vyžití. „Vyroste tu mimo jiné i snowpark se sjezdovkou, na které profesionální lyžaři a snowboardisté předvedou své umění v exhibicích včetně ukázek akrobatického lyžování a snowboardingu. Další exhibice se budou odehrávat v bojové aréně. V ní se představí přední čeští zápasníci včetně kategorie smíšených bojových umění MMA. Vysokou úroveň všech akcí zajistí spolupráce s předními sportovními svazy,“ uvedla za organizátory Běla Jašková.

K dispozici bude při festivalu půjčovna sportovních potřeb, v plánu jsou závody dračích lodí a počítá se s kulturním programem. „Určitě si tato lokalita zaslouží, aby se tam nějaké větší akce konaly. Pořadatelé festivalu požádali o příspěvek na jeho konání, projednávat to budeme na dubnovém zastupitelstvu,“ uvedl Paparega.

Reklama

Doporučované