Hlavní obsah

U jezera Most se rozšiřuje zázemí pro návštěvníky

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

U jezera Most se rozšiřuje zázemí pro návštěvníky. Na druhou rekreační sezonu má město v plánu stavbu workoutového hřiště či dalšího stánku s občerstvením.

Článek

Upravovat se budou mola pro imobilní návštěvníky a v zimě bude zřejmě jezero, které vzniklo zatopením hnědouhelného dolu, osvětlené. Radnice má v letošním rozpočtu připraveno na investice související s tímto místem 20 až 25 milionů korun. ČTK to řekl primátor Jan Paparega (ProMOST).

„Od otevření (září 2020) se změnilo mnohé. Jsme daleko dál než na sousední Miladě,“ řekl primátor. Jezero Milada nedaleko Ústí nad Labem se otevřelo veřejnosti v roce 2015, ale zázemí pro návštěvníky tam chybí. Letos dokonce hrozilo, že nebudou ani stánky s občerstvením. Na rozdíl od Mostu vznikla na Miladu krajinářsko-architektonická soutěž, realizovat se bude postupně vítězný návrh švédského ateliéru.

U jezera Most nechala radnice vysadit další borovice, vzniká tu ovocný sad, upravují se mola pro imobilní uživatele a plocha tak, aby se k místům, kde jsou slunečníky, dostaly kočárky. „Slunečníky, o které je velký zájem, také doplníme. Přibude další gastro stánek a zázemí pro technické služby, které území spravují,“ uvedl Paparega. Město počítá s umístněním dalších laviček, novými herními prvky pro děti, hřištěm pro sportovce či balanční stezkou. „Areál je srdcem Mostu a Mostečané jsou na něj pyšní. Budeme ho zvelebovat dál,“ řekl primátor.

V plánu je osvětlení jezera či kemp. Pozemky na jezeře patří státu. Bezúplatný převod na město, jak se o něm v minulosti mluvilo, je podle primátora nereálný. „Hledáme řešení, jak do budoucna majetek spravovat,“ řekl. Vlastníkem jezera, které je hluboké 75 metrů, je státní podnik Diamo.

V srpnu se u jezera uskuteční The Most Fest. Pro návštěvníky bude podle organizátorů připraveno sportovní vyžití. „Vyroste tu mimo jiné i snowpark se sjezdovkou, na které profesionální lyžaři a snowboardisté předvedou své umění v exhibicích včetně ukázek akrobatického lyžování a snowboardingu. Další exhibice se budou odehrávat v bojové aréně. V ní se představí přední čeští zápasníci včetně kategorie smíšených bojových umění MMA. Vysokou úroveň všech akcí zajistí spolupráce s předními sportovními svazy,“ uvedla za organizátory Běla Jašková. Pořadatelé festivalu požádali město o příspěvek na jeho konání. Zastupitelé na konci dubna dotaci ve výši tří milionů korun zamítli.

Reklama

Doporučované