Hlavní obsah

Ústecký kraj chce koupit bývalou školu v Újezdečku pro sociální služby

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj chce koupit budovu bývalé základní školy v obci Újezdeček na Teplicku. Přestěhovali by se tam klienti domova s pečovatelskou službou v Krupce. Objekt v Krupce je sice v dobrém stavu, ale stavebně nevyhovuje.

Článek

Kraj nyní dostal od státu peníze na dofinancování sociálních služeb, organizace je dostanou v nejbližších dnech.

Obec Újezdeček s prodejem školy předběžně souhlasila. Krajští radní proto uložili vedoucímu odboru majetku, aby připravil dokumenty pro koupi budovy za odhadní cenu. Záměr bude schvalovat v Újezdečku zastupitelstvo, které vzejde z komunálních voleb. Podle Kulhánka lze objekt školy přestavět jednoduše na pobytové sociální zařízení.

„V Krupce jsou v domě s pečovatelskou službou klienti, kteří vyžadují náročnou péči. Ubytovaní jsou nyní po dvou, což je podle zcela nevhodné,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). Pokud se přestěhují do Újezdečku, v Krupce vznikne takzvané chráněné bydlení s chráněnou dílnou. Chráněné bydlení se poskytuje lidem, kteří nejsou zcela soběstační kvůli zdravotnímu postižení nebo chronickému onemocnění.

Poskytovatelé sociálních služeb v Ústeckém kraji žádali prostřednictvím kraje stát o peníze na provoz do konce roku. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní podle Kulhánka poslalo Ústeckému kraji požadovaných 275 milionů korun. Jejich rozdělení už schválili krajští zastupitelé. Peníze v následujících dnech dostanou organizace. Podle náměstka nehrozí, že by některá ze služeb skončila kvůli nedostatku peněz.

Reklama

Doporučované