Hlavní obsah

Ústeckým krajem povede hřebenová turistická trasa

Foto: Shutterstock.com/Colombo Nicola

Ilustrační foto.

Reklama

Nové bude značení, vzniknout by mohly nocležny. Správu stezky zajistí krajské destinační agentury. Cílem je podpořit turistiku, rozprostřít turistické cíle po celém regionu a zajistit zároveň ochranu krajiny.

Článek

Hřebenová trasa povede přes Krušné hory a České Švýcarsko. „Propojit severní pás českých hor jednou trasou je nápad starý 120 let, přišli s ním tehdy turistické spolky z našeho kraje. A nápad to byl prozíravý, protože v poslední době řešíme, jak skloubit zvyšující se zájem turistů, zdravý rozvoj hor a ochranu zdejší krajiny,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

„K tomu pomůže právě hřebenová stezka doplněná vkusnou infrastrukturou. Namísto divokého rozvoje horských středisek připomínajících lunapark podporujeme udržitelný turismus,“ dodal Řehák.

Na značení trasy a vybudování turistické infrastruktury se kraj dohodl s Klubem českých turistů a destinačními agenturami v Krušných horách a Českém Švýcarsku. Turistické značení bude stát přibližně 800 tisíc korun a turisté budou moci později využít speciální mobilní aplikaci.

Nová turistická lávka přes Stožecké sedlo, známé jako Šébr, loni propojila Ústecký a Liberecký kraj. K dřevěné lávce turisty přivádějí dvě nové turistické stezky. Na oživení lokality pro výletníky se pracovalo rok, akce financovaná Ústeckým krajem vyšla na více než 19,5 milionu korun. Lávka přes silně frekventovanou silnici I/9 z Rumburku na Nový Bor na Českolipsku propojuje Lužické hory s Českým Švýcarskem.

Kraj chce podpořit také vnik útulen a nocležen nebo stání pro karavany. Vyhlásil dotační titul na budování této turistické infrastruktury, rozdělit může osm milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované