Hlavní obsah

V Ústeckém kraji pokračoval loni pokles počtu obyvatel

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Ústeckém kraji pokračoval loni pokles počtu obyvatel, meziročně o 2688. Více lidí v roce poznamenaném pandemií covidu zemřelo než se narodilo dětí. Do kraje se zároveň loni přistěhovalo více lidí, než jich z regionu odešlo.

Článek

Na konci loňského roku žilo v kraji 798 754 obyvatel, vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

V regionu se loni narodilo 7886 dětí a zemřelo 11 775 lidí. Přirozený úbytek zaznamenalo všech sedm okresů. Nejvíce lidí zemřelo na Děčínsku, které nicméně zůstává nejlidnatějším okresem na severu Čech. Nejvíce dětí přišlo na svět na Ústecku a Teplicku.

Úbytek stěhováním pokračoval na Mostecku a Děčínsku. V dalších pěti okresech statistici zaznamenali přírůstek stěhováním, více lidí se přistěhovalo, než jich odešlo. Na Teplicku přírůstek stěhováním činil 554 osob a na Litoměřicku 531 lidí. Počet obyvatel kraje se zvýšil stěhováním o 1201.

Zatímco vnitrostátní migrace Ústeckého kraje byla záporná, do kraje se z jiných oblastí ČR přistěhovalo 5323 lidí a vystěhovalo 6298 osob. Z ciziny se do kraje přistěhovalo 2982 osob a do zahraničí se vystěhovalo 806 lidí.

Za dobu existence kraje od roku 2000 byl v roce 2021 druhý nejvyšší celkový úbytek obyvatel, nejvyšší přirozený úbytek, nejnižší počet rozvodů, nejnižší počet živě narozených dětí a nejvyšší počet zemřelých.

Z porovnání Ústeckého kraje s ostatními kraji za dvanáct měsíců roku 2021 vyplývá, že v regionu je nejvyšší podíl živě narozených dětí mio manželství, druhá nejnižší porodnost a druhý nejvyšší úmrtnost.

Reklama

Doporučované