Hlavní obsah

V Ústí nad Labem zastavil Legiovlak a ihned ho zaplnili školáci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Ústí nad Labem mohou lidé ode dneška navštívit Legiovlak, putovní muzeum československých legií. Po dvou letech je jeho pouť po republice bez omezení a zájem je patrný.

Článek

Cíl průvodců vlakem se od roku 2015, kdy vyjel poprvé, nemění, a to rozšiřovat povědomí o československých legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. U příležitosti návštěvy Legiovlaku mohou lidé na nádraží Střekov nakouknout i do historické parní vodárny.

Souprava dlouhá 160 metrů je replikou legionářského vlaku z let 1918 až 1920 z období bojů na Transsibiřské magistrále v Rusku. „Legiovlak vznikal u příležitosti stého výročí Československa. Projekt má připomínat legie, ale i umožnit lidem, aby si udělali představu, v jakých podmínkách legionáři žili,“ řekl ČTK Jiří Müller, který návštěvníky vlakem provází. „Učitelé dějepisu hojně využívají možnosti postavit výuku nejen na suchých datech, ale i na konkrétních příbězích,“ podotkl Müller.

Mezi návštěvníky dnes bylo několik školních výprav, přišli ale také starší lidé, zájemci o vojenskou historii, důchodci s vnoučaty a další. „Jsou lidé, kteří měli předky v legiích, a chtějí se o nich dozvědět nějaké informace. Máme tu k dispozici i počítač s databází legionářů, umíme tak zjistit, zda daný člověk v legiích působil. Už se to mnohokrát podařilo, dokonce jsme propojili i i rodiny, které o sobě nevěděly,“ řekl Müller.

Jednotlivé vagony zastupují i konkrétní součásti života legionářů, který se z velké části odehrával právě na kolejích. Je tu ošetřovna, kuchyně, prádelna, opravárenská dílna. Expozice je přístupná zdarma a lidé se mohou každou hodinu připojit ke komentované prohlídce s průvodci v historických legionářských uniformách.

Díky několikaleté cestě po republice se podařilo shromáždit množství dokumentů, které postupně rozšiřují veřejně přístupnou databázi www.krevlegionare.cz. „Lidé nám nosí různé věci spojené s legiemi, vždy je musíme roztřídit a zařadit, takže práce je dost, i když zrovna ve vlaku nejsou návštěvníci,“ podotkl Müller.

Z Ústí nad Labem vlak zamíří do Varnsdorfu a poté do Liberce. Poslední zastávkou v letošním roce budou na přelomu listopadu a prosince Nýřany na Plzeňsku.

Reklama

Doporučované