Hlavní obsah

V Ústí se lidé mohou vydat na obnovou naučnou stezku končící na hradě Střekov

Foto: Pixabay.com

Hrad Střekov. (Ilustrační foto.)

Reklama

V Ústí nad Labem se turisté mohou vydat na obnovenou naučnou stezku údolím Labe. Na trase je čeká Průčelská rokle, skalní soutěsky,výhledy na řeku, ale také velké převýšení.

Článek

Rozdíl mezi startem u kaple sv. Anny v Brné a hradem Střekovem je 417 metrů. Podle přírodovědců ústeckého muzea, kteří informace na panelech vytvářeli, zážitek rozhodně za námahu stojí.

Stezka Pod Vysokým Ostrým vznikla v roce 1986. „Za čtyři desetiletí velmi zpustla. Aby dostála svému označení naučná, museli jsme ji obnovit. Aktualizovali jsme informace, které jsou na panelech, vytvořili novou grafiku,“ řekl ČTK při dnešním symbolickém odhalení panelu konci stezky na hradě Střekov ředitel muzea Václav Houfek. Samotnému aktu předcházela práce přírodovědců. Museli projít opakovaně celou stezku, aby ověřili, že se podél ní vyskytují živočichové a rostliny, o nichž píšou.

Trasa je dlouhá 8,5 kilometru. Je možné ji propojit se zeleným okruhem o celkové délce 12 kilometrů. Celkem 17 zastavení vede svahy labského údolí, lesy, kolem skalních sutí. Celá leží v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. „Turisté se dozví, že Ústí nad Labem leží na nádherném místě. Jsou tu dramatické skály, nádherně zachované lesní porosty, suťová pole. Takhle hluboký kaňon jako tady podél jiné velké řeky v České republice není,“ uvedl přírodovědec Václav Beran.

V sousedství velkého průmyslového města žije podél stezky mnoho chráněných druhů. „Ať je to sokol stěhovavý, výr velký, strakapoud prostřední nebo lejsek bělokrký. Žijí tu i nepůvodní druhy velkých zvířat jako mufloni a daňci, kteří ale nejsou námi příliš oblíbení, protože způsobují velké škody,“ uvedl Beran. Pro skalní step je typický výskyt chráněného koniklece lučního.

Na obnově stezek chtějí muzejníci společně s městem pracovat dál. „Loni jsme otevřeli stezku po zaniklých obcích kolem jezera Milada a Bertiným údolím. V plánu máme aktualizaci stezky kolem bludiště a popraviště na Větruši,“ uvedl ředitel muzea, jehož hlas zanikl ve zvuku krup, které slavnostní zahájení provozu stezky pod hradem Střekovem provázely. Zakrátko je ale vystřídalo slunce, a tak se nakonec příchozí nepřišli ani o ukázku sokolnictví.

Reklama

Doporučované