Hlavní obsah

Jihlava letos dokončí opravy letního kina, v součtu budou stát přes šest milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava opraví poslední část hlediště letního kina v lesoparku Heulos. Na akci s předpokládanou hodnotou 2,1 milionu korun teď město vybírá zhotovitele. Práce by měly skončit v polovině června, před zahájením festivalové sezony.

Článek

Letní amfiteátr město opravuje třetím rokem, zatím za to v součtu zaplatilo 4,6 milionu korun. Po letité přestávce tam vloni obnovilo promítání filmů.

„Minulé léto se v amfiteátru promítaly starší osvědčené filmy. Letos by tam diváci měli vidět nové snímky uváděné do kin,“ řekl mluvčí radnice Radovan Daněk. Po dvouleté přestávce způsobené epidemií koronaviru by se měl do amfiteátru také vrátit velký multižánrový festival Vysočina fest, podle pořadatelů bude od 7. do 9. července.

Promítací stěna v jihlavském amfiteátru byla svého času největší v republice. Široká je 25 metrů a na výšku měří 12 metrů. Pravidelně promítat se v tomto letním kině přestalo počátkem 90. let. Během oprav dělníci promítací plochu nově natřeli, provádějí se i menší opravy zázemí amfiteátru. Hlavní část prací se týká rozlehlého hlediště, jehož stupně jsou zapuštěné do svahu proti jevišti.

V hledišti pracovníci postupně odstraňují staré betonové prvky, které jsou rozpraskané a na mnoha místech rozpadlé. Na nových betonových základech vyzdívají jednotlivé stupně hlediště z lomového kamene.

Část údolí lesoparku Heulos byla určená za letní amfiteátr v roce 1949. Konaly se tam politické akce, kulturní pořady i folklorní festivaly. Promítací stěna přibyla v roce 1959.

Reklama

Související témata:

Doporučované