Hlavní obsah

Obyvatelům 25 obcí Jihlavska stoupne příští rok cena vody se stočným o 11 procent

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena za vodné a stočné se v 25 členských obcích Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) v novém roce zvýší o 11 procent. Za dodávku kubíku pitné vody a vyčištění stejného množství odpadní vody obyvatelé zaplatí 111 korun.

Článek

Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den podle propočtů zaplatí příští rok čtyřčlenná domácnost v těchto obcích Jihlavska za vodné se stočným měsíčně zhruba o 120 korun víc než letos. Ceník se netýká krajské Jihlavy, která ze svazku vystoupila a od letoška o cenách vody rozhoduje sama. Jihlavští zastupitelé návrh projednají v příštím týdnu.

Přes sto korun budou v novém roce na Vysočině kromě Jihlavska platit za vodu a stočné také lidé na Třebíčsku a Žďársku. Na Třebíčsku se od ledna zvedne cena pitné vody včetně stočného o 7,8 procenta na 108,70 koruny. Jde o ceník svazku Vodovody a kanalizace Třebíč. který sdružuje 131 obcí. Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko příští rok nechá platbu za vodné a stočné na letošních 103,10 koruny za metr krychlový. Členských obcí má tento svaz přes 80.

„Do ceny za vodné a stočné každoročně promítáme zejména podmínky evropských dotací a potřebu rozvoje a obnovy vodovodní a kanalizační sítě v členských obcích,“ uvedl předseda jihlavského svazku Roman Fabeš v tiskové zprávě. Do vodohospodářského majetku plánuje SVAK příští rok investovat 18 milionů Kč. „Do připravovaného navýšení ceny jsme letos museli započítat také očekávané prudké zvýšení cen některých vstupů,“ uvedl.

Zákazníky firmy Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod bude příští rok metr krychlový pitné vody a stočné stát s daní v součtu 81,97 koruny. Proti letošku se jim platba zvýší o 3,90 koruny, tedy o pět procent. Důvodem je růst nákladů na energie, mzdy a odpisy. „Ty energie jsou dneska na prvním místě,“ řekl ředitel Jan Kadlec. Většinovými vlastníky této akciové společnosti jsou města a obce z regionu.

Na Pelhřimovsku rozhodují o cenách vody jednotlivé radnice. V šestnáctitisícovém Pelhřimově zůstane v lednu platba za metr čtvereční vodného se stočným na letošních 78,65 koruny. Uvedl to Stanislav Kropáček z hospodářského odboru města.

Návrh, který příští středu projednají zastupitelé padesátitisícové Jihlavy, počítá s růstem ceny za pitnou vodu a stočné o 6,3 procenta na 101,1 koruny. Vyplývá to z návrhu na webu města. Letos Jihlavané za vodu se stočným platí 95,13 koruny.

Reklama

Související témata:

Doporučované