Hlavní obsah

Třebíč bude měnit fungování parkovišť v centru. První bude na Karlově náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Třebíč bude postupně zavádět nový způsob fungování parkovišť v centru města. Chce spoléhat na kamery a automatické zjišťování registračních značek, někde také na závory.

Článek

Prvním parkovištěm s novou technologií bude budoucí parkoviště na opravovaném Karlově náměstí. Radnice za systém zaplatí přes 360 000 korun. Novinářům to dnes řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Kamera při příjezdu načte registrační značku auta. Uhradit parkovné bude možné v automatu nebo pomocí mobilní aplikace, která umožňuje dobu stání na dálku prodlužovat. „Když (řidič) nedodrží odjezd po době, na kterou má zaplaceno, nebo si neprodlouží čas, tak ho systém automaticky vygeneruje do dat městské policie, a pak mu přijde rovnou složenka, protože parkování neměl zaplaceno,“ řekl Pacal. Odpadnou tak kontroly parkování městskými strážníky.

Nové parkoviště vzniká ve východní části náměstí, které je od roku 2020 v rekonstrukci. Bude mít 59 parkovacích míst. Nahradí původní parkoviště, které na náměstí do rekonstrukce bylo a jehož kapacita byla přibližně dvojnásobná. Rekonstrukce náměstí má skončit v září.

Spolu s novým systémem změní radnice i cenu parkovného. Do rekonstrukce stála půlhodina na Karlově náměstí deset korun, jedna hodina 30 korun, stejně jako každá další. Nové sazby radnice ještě neurčila, ale měly by výrazně zvýhodňovat krátkodobé stání a prodražovat parkování na víc hodin.

Nový systém, jehož součástí by byly závory na vjezdech a výjezdech, chce radnice postupně instalovat také na parkovišti na Komenského náměstí nebo vedle autobusového nádraží na parkovišti v ulici Vítězslava Nezvala. Závory na Karlově náměstí po dohodě s památkáři nebudou.

Reklama

Doporučované