Hlavní obsah

V Jihlavě bude tunel na I/38 zavřený osm týdnů, opravy budou stát 53 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě bude tunel na silničním obchvatu města kvůli opravám osm týdnů zavřený, auta budou jezdit po objízdných trasách. Opravy se týkají stavební i technologické části tunelu, začít by měly v dubnu.

Článek

Opravy bude dělat firma Energovod CZ, jíž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo ze sedmi uchazečů o tuto zakázku. Za opravy tunelu vybrané firmě ředitelství zaplatí 53,7 milionu korun bez daně. Soutěží se podle ŘSD cena opravy snížila, její předpokládaná hodnota podle zadávací dokumentace převyšovala 62 milionů korun.

Jihlavský tunel měří 310 metrů. Je součástí silnice I/38, po níž auta projíždějí okolo krajského města ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo a na Pelhřimov. Při sčítání dopravy už v roce 2016 tímto úsekem denně projíždělo víc než 20 tisíc vozidel.

Tunel je v provozu od roku 2004 a některé jeho technologické části jsou podle státního Ředitelství silnic a dálnic na konci životnosti, jde například o hlavní osvětlovací soustavu. Při uzavírce tunelu budou pracovníci také například opravovat elektroinstalaci, elektrotechnický požární systém, SOS hlásky, upraví svodidla a doplní tlumiče nárazu.

Další velké dopravní komplikace čekají Jihlavu zřejmě kvůli opravám 5,7 kilometru silnice I/38 mezi Jihlavou a nájezdem na dálnici D1. Dělníci tam budou pracovat dvě stavební sezony, začnou letos zjara. Zakázku za 338 milionů Kč bez daně na opravy přivaděče podle věstníku veřejných zakázek dostala firma Strabag. Podle dřívějších informací ŘSD měl být během stavby na přivaděči zachovaný průjezd jedním jízdním pruhem na Jihlavu i směrem k dálnici a na Havlíčkův Brod.

Reklama

Doporučované