Hlavní obsah

V Jihlavě chystá farnost opravy střechy a fasády kostela sv. Ignáce na náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě připravuje římskokatolická farnost opravy kostela svatého Ignáce na Masarykově náměstí. Opravit potřebuje zejména krov a střechu raně barokní stavby a její fasáda.

Článek

Zakázku dostala firma Archatt Památky, provede ji za 23,8 milionu korun bez daně. Práce jsou naplánované na letošek a příští rok. „Bude se opravovat střecha a fasáda, které jsou v havarijním stavu,“ řekl farář Marian Jiří Husek z farnosti u kostela svatého Jakuba, která byla zadavatelem zakázky.

Měnit se bude střešní krytina a poškozené trámy krovu. Fasádu budou pracovníci opravovat hlavně v čelní části kostela svatého Ignáce, kde kolem chodí lidé. Práce dotované z takzvaných norských fondů by měly začít v nejbližších týdnech.

Na památkovou obnovu kostela svatého Ignáce dostala farnost podle věstníku pět nabídek. Dnes bylo zveřejněno oznámení o výsledku zadávacího řízení.

Bývalý jezuitský kostel stojí v severním rohu historického Masarykova náměstí. Vystavěl ho italský stavitel Jacopo Brascho v letech 1683 až 1689, především z darů jihlavského měšťana a lékaře Petra Šmilauera. Kostel svatého Ignáce z Loyoly je raně barokní jednolodní stavbou se třemi páry bočních kaplí a dvěma věžemi v průčelí. Podrobnosti k památce jsou na webu farnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované