Hlavní obsah

Jihlava chce kvůli zdražení energií zvýšit jízdné v MHD, rozhodne zastupitelstvo

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava chce kvůli zdražení energií zvýšit ceny jízdného v MHD. Návrh vedení města počítá se zdražením jízdenek do 30 procent, u ročního časového kuponu asi o šest procent.

Článek

O něco připlatit by si mohli i senioři, zachovaná by ale měla být loni schválená sleva ročního jízdného pro žáky základních škol. Návrh teď projednávají politické kluby, zastupitelstvo města by o něm mělo rozhodovat 29. března.

„Dvanáct let jsme v Jihlavě nehýbali s cenou jízdného, neměli jsme to ani v plánu a dokonce jsme dětem jízdné nedávno výrazně snížili, ale poslední události nás bohužel donutily k tomuto nepopulárnímu kroku,“ uvedl jihlavský radní pro dopravu Jaroslav Vymazal (ODS).

Žákům od šesti do 14 let město loni zlevnilo roční jízdné v MHD z 1875 korun na 730 Kč, aby podpořilo mladé rodiny a snížilo počty dětí, které rodiče vozí do školy autem. Plná cena za roční jízdné je 3750 Kč. Jihlavané starší 65 let za roční používání městské dopravy platí 120 Kč. Aktuální tarif jízdného v MHD je na webu.

V padesátitisícové Jihlavě jezdí trolejbusy a městské autobusy poháněné hlavně stlačeným zemním plynem (CNG). Dopravní podnik města je tak závislý především na cenách elektřiny, zemního plynu a částečně i motorové nafty. Na začátku letošního roku byl nucený změnit dodavatele, protože firma Lumius oznámila ukončení dodávky elektřiny a plynu zákazníkům. V lednu a únoru kvůli tomu podniku stouply náklady elektřinu a plyn celkem o 2,8 milionu Kč, ačkoli zavedl úsporná opatření. Tento měsíc zdražila nafta a podle radnice i CNG. Zavedená úsporná opatření městského podniku nestačí zvýšené náklady pokrývat.

V posledních dvou letech podle radnice dopravní podnik tratil i kvůli dopadům epidemie koronaviru. Na pokrytí prokazatelných ztrát v MHD dostává firma pravidelně příspěvek od města. Letos to je 105 milionů Kč.

Reklama

Doporučované