Hlavní obsah

Želivští premonstráti nechají opravit budovu staré prelatury, budou tam výstavy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V želivském premonstrátském klášteře začnou stavbaři v nejbližší době opravovat budovu staré prelatury. Celková obnova barokního objektu by měla být hotová za rok a půl. Klášter také nechá udělat nové toalety pro návštěvníky.

Článek

V součtu jde o zakázku za 24,8 milionu korun bez daně, která je dotovaná z fondů EU. Ve staré prelatuře byly naposled byty. Poslední roky je kvůli špatnému stavu prázdná, jsou tam poškozené také stropy. Opravovat se bude střecha, fasády i vnitřek budovy. „Je to vlastně kompletní rekonstrukce objektu. Začínáme v půlce února,“ řekla správkyně majetku kanonie Jiřina Zajíčková. Po dokončení oprav tam budou výstavní prostory s předměty, které jsou teď v depozitáři kláštera.

Používá se jen část staré prelatury, kde je sociální zařízení. Už také nevyhovuje a při opravách bude zrušené. Nové toalety pro návštěvníky budou vybudované do konce letošního listopadu u konventu, uvedla správkyně majetku.

Zakázku podle věstníku dostala firma Start Zelený z Brtnice, smlouvu s ní kanonie premonstrátů v Želivě uzavřela v tomto týdnu.

Premonstráti obnovují rozlehlý komplex želivského kláštera s kostelem Narození Panny Marie řadu let, konají se tam pravidelné prohlídky. Od letošního jara by měly být přístupné nové expozice v takzvaném Trčkově hradě. V areálu kláštera je rovněž malý pivovar, restaurace a v barokní budově opatství také hotel.

Premonstráti přišli do Želiva před 873 lety. Trčkové z Lípy si tam postavili sídlo, když ve druhé polovině 15. století zabrali klášterní statky, premonstráti se do želivského kláštera později vrátili. V roce 1950 klášter zrušili komunisté a zřídili v něm internační tábor pro kněze a řeholníky. Později tam byla psychiatrická léčebna. Premonstráti areál znovu převzali v roce 1991. Od roku 2010 je klášter národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:
Řád premonstrátských řeholních kanovníků (Premonstráti)

Doporučované