Hlavní obsah

Archeologové objevili ve Valašském Meziříčí suterén domu starý asi 700 let

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Archeologové objevili ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku suterén domu zřejmě z počátků zakládání města, tedy z doby zhruba před 700 lety.

Článek

Záchranný archeologický výzkum je součástí obnovy náměstí, se kterou město začalo v létě.

Archeologové zatím odkryli například barokní kašnu z první poloviny 17. století či velké zásobní jamy z první poloviny 15. století ve středu náměstí. Posledním nálezem je suterén domu s přístavkem, který stál pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století a zanikl kvůli požáru. „Nalezli jsme zde totiž množství ohořelého dřeva včetně podlah a poklopů ze sudů či jiných druhů zásobníků,“ uvedl archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel. Nechybí ani dobové keramické střepy.

„Dům navazuje na požárové vrstvy v okolí dříve odkryté barokní kašny. Nacházel se zde tak shluk domů a dalších staveb. Jedná se o nejstarší sídelní relikt, který nám zároveň ukazuje počátky zakládání města,“ doplnil Španihel.

Záchranný výzkum bude pokračovat s obnovou náměstí do konce července příštího roku. „Díky výborné spolupráci s Muzeem regionu Valašsko na sebe práce plynule navazují. Postupně se tak daří nejen vtisknout náměstí novou důstojnou tvář, kterou si už dlouho zaslouží, ale také odhalovat historii našeho města,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková. Náklady na obnovu náměstí jsou téměř 52 milionů korun.

Reklama

Doporučované