Hlavní obsah

Dvě třetiny spotřeby energií Jarošovského pivovaru nově pokryje fotovoltaika

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě třetiny spotřeby energií Jarošovského pivovaru z Uherského Hradiště nově pokryje 116 fotovoltaických panelů, které firma instalovala na střechu podniku.

Článek

Pivovar, který je po uzavření provozu v Uherském Brodě největším pivovarem ve Zlínském kraji, k zahájení provozu elektrárny uvařil i nové pivo s názvem Slunko. Výtěžek z prodeje limitované edice ručně malovaných lahví s tímto pivem půjde na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Letos chtějí v Jarošově postupně uvařit až 16 druhů piv. Plánovaný výstav je přes 8000 hektolitrů, což by znamenalo rekord. Novinkou je fotovoltaická elektrárna o výkonu 35,38 kilowatt-peak na střeše pivovaru. „Odhadujeme, že výkon elektrárny pokryje zhruba dvě třetiny spotřeby energie pivovaru. Prosluněné podmínky Slovácka jsou pro nás velkou výhodou. S instalací solárních panelů jsme začali v létě 2021, kolaudace zařízení proběhla v listopadu a nyní už je zařízení plně v provozu,“ uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Pivovar spuštění elektrárny oslavil novým pivem. „Uvařili jsme plný ležák z plzeňského a karamelové sladu a použili novou českou odrůdu žateckého chmele s názvem Saaz Shine. Ta dává našemu ležáku nejenom příjemnou hořkost, chmelovou až kořenitou vůni a chuť s lehkými tóny citrusů, ale především dostatek záře pro jeho prosluněný charakter,“ řekl sládek Milan Essender

Ležák bude k dostání od 21. března. V prodeji bude nejenom v sudech a lahvích o objemu 0,75 litru a jednoho litru, ale i ve speciálních lahvích, které ručně malovala Hana Šubrtová. Pořídit si je bude možné na e-shopu pivovaru. „Výtěžek z prodeje bude věnován na pomoc regionům, kde momentálně slunce příliš nesvítí,“ zmínil Harašta válku na Ukrajině.

Pivo se v Jarošově, který je součástí Uherského Hradiště, vařilo od 17. století. Produkce tamního pivovaru přesahovala v 90. letech minulého století 300.000 hektolitrů. Po roce 1989 ale pivovar stále obtížněji konkuroval velkým podnikům a na konci roku 1997 výrobu piva ukončil. Na propagaci pivovaru měla velký vliv píseň Jarošovský pivovar, kterou za odměnu svým sponzorům napsala v roce 1994 kapela Argema. Nový pivovar vznikl v opravené budově nedaleko původního areálu někdejšího pivovaru před pěti lety. Jeho výstav se v posledních letech pohybuje kolem 7000 hektolitrů, což z něj dělá aktuálně největší pivovar ve Zlínském kraji.

Reklama

Doporučované