Hlavní obsah

Historickým městem roku se ve Zlínském kraji stala Kroměříž

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Kroměříž vyhrálo krajské kolo soutěže o titul Historické město roku 2021.

Článek

Postupuje díky tomu do celostátního kola, jehož vítěz bude slavnostně vyhlášen v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Podle místostarostky Daniely Hebnarové (ODS) je úspěch v soutěži ocenění pro všechny majitele památek ve městě, kteří o ně pečují a kteří na jejich zvelebování vynakládají nemalé prostředky. Kroměřížská radnice loni v rozpočtu na obnovu kulturních památek vyčlenila přes 23 milionů korun. „Spolu s finančními prostředky jiných vlastníků tak bylo v minulém roce na obnovu památek v Kroměříži celkově vynaloženo zhruba 87 milionů korun,“ řekla Jana Gregorová z radničního odboru regionálního rozvoje.

Loni například řemeslníci a restaurátoři podle Vondráška pracovali na obnově Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady, sloupu se sochou Panny Marie na Velkém náměstí, sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice na Riegrově náměstí, na sanaci zdiva historické budovy radnice, sanaci suterénu kanovnických domů v Jánské ulici nebo na restaurování vitrážového okna v kostele svatého Mořice.

Kritéria hodnocení komise se zaměřují nejen na péči o kulturní památky v jednotlivých městských památkových zónách a rezervacích, ale i na péči o ostatní objekty na území památkově chráněných oblastí. Roli hraje i celkový přístup města k veřejnému prostoru, stav životního prostředí ve městě a celková péče o obyvatele a návštěvníky města. Vítěz krajského kola získává od ministerstva kultury mimořádný finanční příspěvek 100.000 korun, který lze použít výhradně na obnovu kulturních památek.

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku uděluje od roku 1994 Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj. První titul získaly Svitavy, dosud poslední drží Havlíčkův Brod. Ze Zlínského kraje zvítězila na celostátní úrovni za rok 1997 Kroměříž, za rok 2011 získalo ocenění Uherské Hradiště.

Reklama

Doporučované