Hlavní obsah

Zlínská zoo staví nový výběh jaguárů i zařízení pro supy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Expozice Jaguar Trek má být otevřena letos na jaře. Zoo chystá navíc i chovné zařízení pro supy se vzdělávacím centrem. ČTK to dnes řekla mluvčí zahrady Romana Mikešová.

Článek

Jaguar Trek vznikne ve svahu pod tropickou halou Yucatan. Jaguáři budou mít k dispozici expozici o rozloze přes 2000 metrů čtverečních. Její výstavba bude stát přes 37 milionů korun.

V Jaguar Treku bude vnitřní ubikace pro jaguáry včetně zimního výběhu, venkovní letní výběh zakrytý ocelovou sítí a voliéra pro zástupce jihoamerických druhů ptactva. „Otevření připravujeme v polovině května. Klasicky zbarvení jaguáři se tak do Zlína vrátí po 25 letech. Otevření Jaguar Treku navíc spojíme s oslavou dokončení generální opravy střechy zámku Lešná,“ uvedla mluvčí. Střecha zámku byla opravována od jara 2019 do podzimu 2021.

„V letní expozici připravíme pro jaguáry také jezírko, které budou moci využívat pro koupání nebo potápění. Lidé budou kolem expozice procházet po chodníku, jeho součástí bude i stylová zastřešená vyhlídka. Umožní nahlédnout do výběhu jaguárů a také pozorovat největší jihoamerické šelmy při koupání v jezírku,“ uvedla mluvčí. „V zimním období pak návštěvníkům umožníme přístup k vnitřní ubikaci jaguárů, která svým pojetím bude připomínat tropický prales,“ dodala. Ve voliéře v Jaguar Treku návštěvníci uvidí čápy jihoamerické, velké papoušky ara a kondory andské.

V souvislosti s Jaguar Trekem zahrada upravila i cestu pro návštěvníky v této části zoo. „Zmizelo prudké stoupání, cesta ve svahu pod tropickou halou se nyní klikatí v serpentinách. Nová trasa navíc umožní i průjezd vláčku. Poprvé tak vznikne okružní trasa vláčku po celém areálu zoo,“ uvedla mluvčí. Investice si vyžádala zhruba devět milionů korun. Jaguar Trek i novou cestu pro návštěvníky a trasu vláčku financovala zoo úvěrem.

Zahrada připravuje také zařízení pro supy, které vzniká v africké oblasti na louce před pavilonem žiraf. „Návštěvníkům zde budeme chtít ukázat, jak důležitým článkem jsou supi ve volné přírodě, a to samozřejmě ve vazbě i na další zvířata. V první části představíme expozice damanů, želv a voliéru afrických ptáků,“ uvedla mluvčí. Otevření se plánuje na Velikonoce.

Expozice pro damany a želvy by měla stát 11,5 milionu korun, z nichž 5,7 milionu pokryje dotace Zlínského kraje a 1,7 milionu dotace města Zlín, které je zřizovatelem zahrady. Voliéra afrických ptáků by měla stát 1,8 milionu korun a financuje ji zoo. Na podzim by pak měla začít další část výstavby, a to chovného zařízení pro supy. „Jeho součástí bude i vzdělávací centrum, kde návštěvníci získají zajímavé informace o chovu vstupů a úspěších zoo při jejich návratu do volné přírody,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované