Hlavní obsah

Kroměříž na konci února ovládne masopustní veselí doplněné jarmarkem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Masopustní veselí ovládne v sobotu 26. února centrum Kroměříže. Městem projde průvod maškar, na Hanáckém náměstí budou moci lidé navštívit jarmark.

Článek

„Dům kultury, který akci organizuje, připravuje také dílničky pro děti. Lidé se mohou těšit i na rej masek na bruslích,“ uvedla Šárka Kučerová z kroměřížské radnice.

Masopustní jarmark připomínající v Kroměříži tradiční lidový zvyk se podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) zařadil mezi akce, bez nichž si lidé zimu ve městě nedovedou představit. „Jsem rád, že se po roční odmlce letos uskuteční, byť budou muset návštěvníci, prodejci i účinkující dodržovat aktuální protikoronavirová hygienická opatření,“ uvedl Němec.

Prodejní doba stánků na Hanáckém náměstí bude od 09:00 do 17:00. „V jejich nabídce nebudou chybět masopustní speciality, jako koblihy a zabijačkové pochoutky, ani běžný jarmareční stánkový sortiment včetně hanáckých a valašských koláčů, horkých nápojů, specialit z udírny a dalších uzenářských produktů. Po celý den tu bude hrát cimbálová muzika Denica s primášem Lukášem Zindlerem,“ uvedla Kučerová.

Příchod maškar na náměstí očekávají pořadatelé v 10:10, poté jarmark slavnostně zahájí starosta, který absolvuje tradiční tanec s medvědem. Dalším bodem programu bude v 10:30 masopustní karneval pro děti, který nachystá divadlo Kejkle. „Od 14:00 je připravený na kluzišti rej masek na bruslích se soutěžemi, které připravuje kroměřížský hokejový klub. Děti se mohou mezi desátou a šestnáctou hodinou zapojit v rámci dílniček do výtvarných aktivit,“ doplnila Kučerová.

Masopust od pradávna provázela zábava a hojná konzumace dobrého jídla a pití. Začínal svátkem Tří králů a pokračoval až do Popeleční středy, kterou začíná čtyřicetidenní půst do Velikonoc. O masopustu se v každém domě smažily koblihy či boží milosti, které v tomto období tradičně patřily do jídelníčku.

Masopust, také známý jako ostatky, končiny, fašank, voračky nebo šibřinky, vždy vrcholil obřadními obchůzkami a rejem maškar v čele s medvědem doprovázeným dalšími rozmanitými postavami. Obyčeje dodržované o masopustu se v jednotlivých oblastech lišily. Takřka všude ale období radosti a veselí uzavírala večerní zábava, která vrcholila pochováváním basy na znamení toho, že radovánky skončily a začíná dlouhé období půstu.

Reklama

Související témata:

Doporučované