Hlavní obsah

Kroměřížská nemocnice bude mít nové rentgenologické vybavení téměř za 20 milionů

Foto: Pixabay.com

Rentgen. Ilustrační foto.

Reklama

Kroměřížská nemocnice modernizuje rentgenologické vybavení. Téměř za 20 milionů korun získá radiodiagnostické oddělení do konce prázdnin několik nových přístrojů.

Článek

Zdravotníci budou mít k dispozici například dva stacionární skiagrafické přístroje i pojízdný rentgen. „Vše je plně digitalizováno, takže není nutné snímky vyvolávat ve čtečkách. Pořízené snímky putují rovnou do úložiště, což zajistí rychlejší provoz a pružnější spolupráci nejen v rámci jednotlivých oddělení, ale i případně mezi nemocnicemi. Navíc je při jejich používání významně snížena dávka rentgenového záření až na samotné minimum,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnické technologie a inovace Eva Prášilová.

Předností stacionárních skiagrafů je například to, že jsou vybaveny takzvanou autopozicí, kdy není nutné je ručně směrovat na snímkovanou část těla pacienta, stačí malá korekce. „Dále jsou přístroje vybaveny autotrackingem a stitchingem, což například umožňuje snímkování dlouhých kostí v rámci jednoho snímku. Součástí přístroje jsou nově také dvousloupové stoly, což usnadňuje manipulaci s imobilními pacienty. Nosnost stolů je až 230 kilogramů,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

Modernizovaný pojízdný rentgen bude využívaný na odděleních s ležícími či imobilními pacienty, které je obtížné přepravit ke snímkování na stacionárním skiagrafu. Další přístroj, C-rameno, je využíván na operačních sálech.

Reklama

Související témata:

Doporučované