Hlavní obsah

Kroměřížská nemocnice má laser využitelný k léčbě covidových zápalů plic

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměřížská nemocnice pořídila laser využitelný k podpůrné léčbě covidových zápalů plic. Nemocnice se stala sedmým pracovištěm v České republice, které tuto terapii zařadilo do léčby pacientů s koronavirem.

Článek

„Celá terapie je založena na takzvaném biostimulačním účinku laserového záření na plicní tkáň. Toho je v tomto případě dosaženo neinvazivně během několika krátkých sezení, kdy je laserové záření aplikováno přes hrudní stěnu a specifická vlnová délka umožňuje průnik energie až k částem plic postiženým covidovou pneumonií,“ uvedla primářka pneumologicko-ftizeologického oddělení Jana Pšikalová. Léčba je možná při rehabilitaci pacienta přímo na lůžku.

Zdravotníci zatím ošetřili více než desítku pacientů s covidovou pneumonií. Díky terapii se jejich stav zlepšil. „Aplikací se mimo jiné významně snížilo riziko masivního rozvoje covidové pneumonie a s tím souvisejícího respiračního selhání, velmi pravděpodobně se také snížil počet pacientů indikovaných k umělé plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

Na covidovém oddělení bylo možné tuto metodu využít podle Pšikalové u pacientů, kteří zvládli ležet na břiše, jelikož právě tato poloha je při aplikaci důležitá. „Podmínkou také bylo, aby pacient ošetřovaný laserem neměl horečku, známky krvácení a neměl problémy se srdcem,“ dodala primářka.

Nemocnice pořídila laser loni v listopadu za 714 tisíc korun. „Jakmile se plicní oddělení vrátí z covidového režimu do standardního, bude laser přesunut na oddělení fyzioterapie. Tady bude využíván například k léčbě postcovidového syndromu či poúrazových a jiných bolestivých stavů,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované