Hlavní obsah

Kroměřížská radnice zvažuje pořízení sdílených kol a koloběžek

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Sdílená jízdní kola a elektrokoloběžky by ke každodenním cestám po městě mohli využívat Kroměřížané a také turisté. Radnice nyní formou ankety mezi obyvateli zjišťuje, zda by měli o službu zájem a využijí ji.

Článek

„Ohledně koloběžek je to kontroverzní téma, neradi bychom udělali něco, co by bylo proti názoru občanů. Pro nás jsou sdílené dopravní prostředky prostředkem, kterým bychom vyhnali, dá se říct, auta z centra. Lidé by přešli na ekologický způsob dopravy a také by jim to usnadnilo pohyb po městě,“ řekl místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti).

Kola a koloběžky, které jsou volně k využití na veřejných místech, již fungují v jiných městech.

V aplikaci Mobilní Rozhlas, která zprostředkovává aktuální zprávy z města jeho obyvatelům a slouží jako oboustranný kanál informací, lze v anketě týkající se této služby hlasovat do 14. března. Z jejích výsledků se vedení města dozví, zda mají lidé o sdílené koloběžky a kola zájem, k jakým účelům by je využívali, zároveň díky odpovědím respondentů zjistí nejvhodnější umístění jednotlivých stanovišť.

Na základě výsledků ankety bude radnice případně jednat s dodavateli těchto služeb. Sdílená kola a koloběžky už dříve zavedly například Praha, Olomouc, Zlín nebo Uherské Hradiště.

Reklama

Doporučované