Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska představí tvorbu malíře a kreslíře Vladimíra Kudlíka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Kroměřížska představí tvorbu malíře, kreslíře, karikaturisty a autora drobných sochařských děl Vladimíra Kudlíka.

Článek

Slavnostní zahájení výstavy Nejkrásnější je nahá… se v Galerii v podloubí na kroměřížském Velkém náměstí uskuteční ve čtvrtek 10. února od 16:30. Název výstavy odkazuje k umělcovu inspiračnímu zdroji a věčnému tématu, jímž je žena ve všech svých fyzických podobách a životních situacích, sdělila dnes ČTK mluvčí muzea Martina Malá.

Podle zástupců muzea je Kudlík fascinován ženskou tělesností, silně ho ovlivňuje i láska k folkloru, lidovému umění, krajině a literatuře. Vytváří různé cykly. „Zamyšlené a vážné Josefínky tvoří portréty mlčení a ticha, němých úst a hlubokých očí, jsou to studny ženských tajemství. Dravé Kudlanky nás uchvátí monumentálními a nebezpečnými postavami slastných objemů. Baculky sice většinou sedí nebo leží, ale cítíme v jejich tělech spoustu energie a skryté touhy a vášně. Na výstavě se setkáme také s Portréty, Dámami z vernisáží či Moravankami,“ uvedla ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková, která výstavu připravila spolu s kolegou Michalem Jemelkou.

Pro Kudlíkovu tvorbu je typický humor, radost ze života a nadsázka, což se podle muzejníků projevuje v obsahu a názvech jeho děl, a rovněž tak v poezii, kterou píše. Kroměřížský výtvarník tvrdí, že všem je dána tvořivost. „Život je o odvaze, odvaha je tvořit,“ uvedl Kudlík. Výstavu v Muzeu Kroměřížska si zájemci budou moci prohlédnout do 24. dubna letošního roku.

Reklama

Doporučované