Hlavní obsah

Výstava ve Slováckém muzeu připomíná 120 let starou návštěvu sochaře Rodina

Foto: Město Uherské Hradiště, Facebook, Seznam Zprávy

Uherské Hradiště.

Reklama

Slovácké muzeum připomíná 120 let starou návštěvu slavného sochaře Augusta Rodina u malíře Joži Uprky v Hroznové Lhotě na Hodonínsku. Francouzský umělec navštívil v roce 1902 i několik dalších míst v Čechách a na Moravě.

Článek

„Lidé si mohou prohlédnout dobové fotografie doplněné o citace z novinových reportáží a vzpomínek přímých účastníků události,“ sdělil mluvčí muzea Pavel Princ.

V roce 1902 uspořádal spolek Mánes francouzskému sochaři v Praze jeho první velkou zahraniční retrospektivu. Rodin tehdy vedle Prahy navštívil i Brno, Blansko, Hodonín a právě Hroznovou Lhotu. „O setkání Augusta Rodina s Uprkou se společně postarali Zdenka Braunerová s Alfonsem Muchou,“ uvedl mluvčí. Jedinečnost schůzky, která byla na svou dobu nezvykle podrobně textově i fotograficky zdokumentována Rudolfem Brunerem-Dvořákem, zprostředkovává výstava od dnešního dne.

Autorem nové výstavy je Jan Benedík, pravnuk Uprky. „Celá Rodinova výstava a jeho osobní účast měla velký význam jak pro české i moravské umění, tak pro samotného sochaře, protože jej zde přijali s poctami, které odpovídaly jeho významu. Pro něj to byl nezapomenutelný zážitek, který si připomínal po celý zbytek svého života,“ uvedl Benedík.

Z návštěvy vznikly desítky fotografií. „Přes 70 snímků, z toho 26 původních negativů Rudolfa Brunera-Dvořáka ze sbírky Pavla Scheuflera, specialisty na dějiny fotografie do roku 1918, jsem objevil po rozsáhlém časovém pátrání ze zájmu k našemu rodu v posledních dvou letech. Převážná většina z nich nebyla doposud nikde prezentována a veřejnost se tak bude moci vůbec poprvé podívat na ucelený reportážní soubor 68 snímků, které jsou instalovány v podobě zvětšenin, které jsem digitálně zrestauroval a vyčistil,“ podotkl Benedík.

Zkoumání osob na fotografiích podle něj nabídlo překvapení. „Při identifikaci jednotlivých osobností jsem narazil i na Karla Hašlera, českého písničkáře, herce, textaře a skladatele, jehož jméno nebylo v dobových textech vůbec zmiňováno, protože stál teprve na začátku své umělecké dráhy a jen jako řadový člen brněnského Národního divadla se připojil k návštěvě u Joži Uprky v Hroznové Lhotě,“ doplnil Benedík. Rád by ještě zjistil identitu autora 20 snímků, zřejmě amatérského fotografa z Hodonína nebo Uherského Hradiště, které výstavu dotvářejí.

Výstavu si mohou zájemci v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti prohlédnout do 18. dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované