Hlavní obsah

Na zlínském náměstí Míru se ve středu otevřou prodejní stánky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na náměstí Míru v centru Zlína se ve středu otevřou prodejní stánky. Radní města v pondělí schválili novelu tržního řádu, kterou se tržiště Pod Kaštany rozšiřuje až na náměstí Míru a je možné tam dělat pravidelné velké trhy.

Článek

„Této novinky stejně jako již postavených stánků na náměstí využijeme díky velké poptávce již od středy,“ řekl dnes ČTK primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Město na náměstí Míru chystalo tradiční adventní jarmark, začít měl v sobotu 27. listopadu, stánky již byly postavené. Vláda však 25. listopadu oznámila zákaz vánočních trhů s účinností od následujícího dne. Města v Česku vánoční trhy zrušila, některá je však nahradila vánočními prodejními výstavami či zimním jarmarkem s nabídkou řemeslných výrobků. Města také nabídla prodejcům místo v tržnicích, část prodejců se přesunula na farmářské trhy.

Zlínská radnice situaci vyřešila rozšířením tržiště. Podle Korce to bylo v plánu, situace se nyní jen uspíšila. Město nyní tržiště Pod Kaštany rekonstruuje. „Jedna z myšlenek byla, že jednou za čas budou velké trhy až na náměstí, tento krok jsme udělali o něco dříve,“ uvedl Korec. Poptávka prodejců je podle něj velká, využijí již připravené dřevěné stánky, které radnice po zákazu vánočních trhů neodstranila. Přibydou také plachtové stánky, jejich počet bude podle Korce záležet na zájmu prodejců.

Stánky nebudou na náměstí jen po dobu adventu, podle Korce by tam mohly podle zájmu stát i v lednu. Poté se zřejmě stánky opět přesunou zpět na parkoviště u bývalého občerstvení Ryo, kde je po dobu rekonstrukce tržiště Pod Kaštany náhradní trh. Například na jaře či v jiných obdobích by pak velké trhy mohly být opět i na náměstí.

Na rozšířeném tržišti na náměstí budou podle Korce platit opatření jako jsou bezpečné rozestupy či zákaz prodeje potravin ke konzumaci na místě. Venkovní prodej je však podle Korce bezpečný a je to správný krok. „Lidé budou mít alternativu k supermarketům. Nebudou mít žádný důvod se shlukovat, nebudou tam žádné stolky ani atrakce,“ uvedl primátor.

Reklama

Doporučované