Hlavní obsah

Slovácké divadlo chystá hru o ruských dezinformacích, premiéra bude v květnu

Foto: New Knowledge

Ilustrační foto ruské dezinformační kampaně.

Reklama

Slovácké divadlo připravuje v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu hru o ruských dezinformacích. Inscenace Vzlet a pád Jurije Gagarina v režii uměleckého šéfa divadla Lukáše Kopeckého by měla mít premiéru v květnu.

Článek

„Herci uherskohradišťské scény ji začnou zkoušet v příštích dnech,“ sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Solidaritu Ukrajině vyjádřilo divadlo v minulých dnech vyvěšením ukrajinské vlajky. Modro-žlutá zástava je i na reklamních plochách před budovou divadla. „Se vší vážností odmítáme jakoukoliv agresi Ruska a jeho kroky považujeme za barbarské a ohrožující bezpečnost celé Evropy, potažmo celého světa,“ řekla ředitelka uherskohradišťské scény Libuše Habartová.

K podpoře Ukrajiny se divadlo připojí i dalšími kroky. „Před každým představením vystoupí herci před diváky a vyjádří svůj odmítavý postoj k válečnému konfliktu a už za pár dnů začneme zkoušet inscenaci Vzlet a pád Jurije Gagarina, jejímž ústřední tématem jsou dezinformace a překrucování faktů. Tedy praxe, která byla sovětskému, nyní ruskému vedení země vždycky blízká,“ uvedla Habartová.

Inscenace se bude podle Kubáníka na příběhu prvního kosmonauta ve vesmíru věnovat době, kdy byla ideologie důležitější než pravda, výhra ve vesmírných závodech důležitější než bezpečí jednotlivců a kdy se určití lidé nemuseli díky svému postavení za svá rozhodnutí zodpovídat. Premiéra představení je naplánovaná na 14. května.

Reklama

Doporučované