Hlavní obsah

Valašské muzeum v přírodě dokončuje rekonstrukci hájovny v areálu Kolibiska

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku dokončuje rekonstrukci historické hájovny, která původně stála ve Valašské Bystřici. Jde o osmý objekt, který stojí v budovaném areálu Kolibiska.

Článek

Areál by měl být na loukách nad Valašskou dědinou dokončen v roce 2027. Část areálu by mohla být návštěvníkům zpřístupněna v příštím roce.

Kolibiska budou prezentovat život v horských oblastech Valašska. Půjde o čtvrtý areál muzea, bude rozlohou největší. Představí chov ovcí, salašnictví, pastevectví, horskou kulturu, lesnictví i náznaky počínající turistiky.

Práce na výstavbě Kolibisek začaly v roce 2018. V areálu by mělo být na 15 hektarech 25 expozičních objektů. Objekty v areálu postupně přibývají, areál je již oplocený, má také kamerové zabezpečení. Vybudování areálu by mělo stát 320 milionů korun, proinvestováno již bylo asi 30 milionů korun, uvedl Ondruš.

Hájovna pochází z roku 1920, muzeum ji získalo od Lesů ČR. Roubenku využívali lesníci do roku 2018. V objektu hájovny bude expozice lesnictví a zázemí pro zaměstnance. „V uplynulých dvou letech došlo k jejímu transferu a od května 2021 byla roubena na svém novém místě. Objekt bude dokončen letos v červnu,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Muzeum má také další objekty pro nový areál, pracuje se na nich v dílnách. Jakmile pro ně bude stavební povolení, převezou se do areálu a postaví na místo. „V depozitářích jsou nachystány další objekty, přes zimu na nich budeme pracovat a postupně je umísťovat do terénu,“ uvedl technický náměstek muzea Milan Gesierich.

Reklama

Doporučované