Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí bude vystaveno přes 200 tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeu regionu Valašsko připravilo na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku výstavu ovoce.

Článek

Bude na ní přes 200 vzorků tradičních i novošlechtěných odrůd, nebudou chybět ani odrůdy pěstované v první polovině minulého století, sdělil dnes ČTK mluvčí muzea Jiří Koňařík. Výstava začne ve čtvrtek a potrvá do neděle. Muzeum také na zámku i ve svých dalších objektech nabídne program pro děti, které mají podzimní prázdniny.

Do výstavy Krajové odrůdy ovoce na Valašsku na zámku Kinských se zapojili i přední pěstitelé z regionu. „Podařilo se nám od nich získat přes 150 vzorků. Dalších zhruba 70 odrůd nám přivezli z katedry zahradnictví Mendelovy univerzity Brno. Jde o jabloně a hrušně, které se pěstovaly v letech 1925 až 1950. K tomu ještě šest odrůd kdoulí. Máme tedy návštěvníkům rozhodně co nabídnout,“ uvedla kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská.

V neděli se uskuteční také přednáška Radoslava Vlka z brněnské Mendelovy univerzity. „Můžete se těšit na poutavé povídání a spoustu zajímavostí o krajových odrůdách i ovocnářství na Valašsku jako celku. Loni na Vsetíně měla jeho přednáška velký ohlas a já věřím, že tomu tak bude i tady ve Valašském Meziříčí,“ uvedl Ostřanská.

Muzeum také připravilo programy pro děti na podzimní prázdniny. Na zámku Kinských bude program připomínající tradice. „Ve výtvarných dílnách se bude nejen vyrábět a malovat, ale dojde i na pečení tradičního zvykoslovného pečiva. Na děti čeká i zábavná stezka s úkoly a odměnou, která bude tematicky korespondovat s probíhající výstavou tradičních druhů ovoce na Valašsku,“ uvedl Koňařík. Na zámku Lešná u Valašského Meziříčí čeká děti zábavná hra i tajemná prohlídka historických interiérů. „Součástí je i hravá připomínka tradice Dušiček a vzpomínka na šlechtickou rodinu Kinských, která zámek v minulosti obývala,“ uvedl Koňařík. Ve vsetínském zámku bude program zaměřen na podzim a valašské lesy.

Reklama

Doporučované