Hlavní obsah

Zlínský kraj bude v zimě opět přispívat na úpravu tras pro běžkaře

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínský kraj bude v zimě opět přispívat na úpravu lyžařských běžeckých tras v regionu. V dotačním programu pro letošní rok na to krajští radní vyčlenili 800 tisíc korun, stejně jako v roce 2021.

Článek

Cílem programu využití potenciálu území Zlínského kraje k aktivnímu trávení volného času v krásné přírodě a na zdravém vzduchu, a to i v zimních měsících. „Náš kraj disponuje množstvím tras ideálních pro běžecké lyžování, ale je potřeba, aby minimálně během víkendů na nich byly dobře sjízdné stopy,“ řekl náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS).

Dotace v rozmezí od 40 tisíc do 180 tisíc korun budou moci získat právnické osoby i podnikající fyzické osoby. Využít je mohou k zajištění strojové úpravy lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji. „Úprava stop může být provedena rolbou nebo skútrem a čtyřkolkou, vždy na víkend,“ uvedla Helena Mráčková z kanceláře hejtmana.

O podporu mohou usilovat i provozovatelé takzvané Vršatecké magistrály vedoucí z Brumova-Bylnice na Vršatec, trasy mezi Kasárnami a Kohútkou a tras v okolí Pusteven, které částečně zasahují i do jiného kraje. Podmínkou je to, že bude zajištěno sledování sněžných vozidel pomocí GPS zařízení.

Žádosti o dotaci lze podávat od 24. ledna do 11. února letošního roku. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách kraje. O přidělení podpory rozhodnou krajská rada a následně zastupitelstvo. Kraj poprvé podpořil úpravu lyžařských běžeckých tras v roce 2017, každoročně to hejtmanství stojí stovky tisíc korun. Loni mezi sedm žadatelů rozdělil 874.500 korun.

Ve Zlínském kraji jsou trasy, které běžkaři hojně vyhledávají, především na Vsetínsku, kde bývají i nejlepší sněhové podmínky. Oblíbené jsou hřebenová trasa v Javorníkách nebo přejezd Vsetínských vrchů. Velmi populární jsou stopy v okolí Pusteven v Beskydech. Navštěvovaná je v případě dobrých podmínek i Hostýnská běžecká magistrála na Kroměřížsku. Když napadne sníh, lidé lyžují i v níže položených oblastech.

Reklama

Doporučované