Hlavní obsah

Zlínský kraj plánuje finančně podpořit 32 venkovských prodejen

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínský kraj plánuje finančně podpořit 32 malých venkovských prodejen. Krajští radní souhlasili s rozdělením tří milionů korun. Část z těchto dotací však musí schválit také krajské zastupitelstvo, které se sejde 13. prosince.

Článek

Kraj dotační program na podporu prodejen na venkově vyhlásil letos poprvé. Podle náměstka hejtmana Lubomíra Trauba (ODS) venkovské prodejny podporu potřebují. „Na jejich existenci jsou totiž mnozí obyvatelé menších obcí závislí. Proto jsme v letošním roce vůbec poprvé vyhlásili dotační program na podporu těchto prodejen, ve kterém si jejich provozovatelé mohli zažádat o dotaci až do výše 100 tisíc korun na částečnou úhradu svých provozních výdajů,“ uvedl náměstek.

Své žádosti do krajského programu předložili provozovatelé 76 prodejen. „Tři prodejny neprošly hodnocením přijatelnosti a byly vyřazeny,“ uvedl Jan Vandík z kanceláře hejtmana. Hodnotícími kritérii byla podle něj velikost obce, v níž se prodejna nachází, vzdálenost od nejbližší další prodejny a podpora prodeje regionálních potravin od místních producentů a farmářů. Při shodě bodů rozhodovalo datum a čas doručení žádosti.

„Provozovateli podpořených prodejen jsou z 34 procent právnické osoby předkládající žádosti na více než dvě prodejny, z 22 procent obce, z 13 procent ostatní právnické osoby a z 31 procent fyzické podnikající osoby,“ doplnil Vandík. Peníze do programu poskytlo Zlínskému kraji v plné výši tří milionů korun ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministerstvo vyčlenilo na letošní rok v dotačním programu pro kraje 39 milionů korun, do roku 2025 se počítá s podporou do 195 milionů. Do programu Obchůdek 2021+ se letos zapojilo 11 krajů. Podpora z něj je zaměřena na provozní výdaje, žadatelé mohou uplatnit náklady na mzdy, energie, nájem, internetové služby nebo bankovní služby.

Reklama

Související témata:

Doporučované