Hlavní obsah

Zvířata ve zlínské zoo dostala na Štědrý den místo dárků různé dobroty

Ilustrační foto.

Reklama

Pořádnou porci mořských ryb dnes dostali tučňáci Humboldtovi a lachtani ve zlínské zoologické zahradě. Dobroty namísto dárků dostala od chovatelů i další zvířata.

Článek

Pro zebry, žirafy a antilopy byla určena červená jablka, pro papoušky ara hrozny a oříšky. Sloní sameček Zyqarri a trojice slonic výjimečně kromě jablek dostali také banány a větší příděl suchého chleba, jejich oblíbené pochoutky, řekla mluvčí zahrady Romana Mikešová.

„Třeba opičkám chvostanům bělolícím chovatelé na Štědrý den servírují směs různých druhů müsli, oříšků, sušeného ovoce, speciálních piškotů a medu. Určitě si je nenechá ujít celá rodina chvostanů, samička Oliv a samec Rasty se svými potomky – třináctiměsíční Adélou a dvouměsíčním benjamínkem,“ uvedla mluvčí. Rejnoci dostali kromě tradičních krevet a olihní i chobotničky. Klokani si pochutnali na mimořádném přídělu čerstvých větví.

V zahradě se nadělovalo již před Štědrým dnem. „Když jsme 12. prosince rozsvítili vánoční strom na nádvoří zámku Lešná a vánoční stromek u hlavního vstupu, návštěvníci je doslova zasypali dobrotami pro zvířata. Bylo to 110 kilogramů ovoce a zeleniny, deset kilogramů ořechů a různých semínek, 20 kilogramů rýže a ovesných vloček a 13 kilo luštěnin. Moc a moc všem, kteří přinesli jakýkoliv dárek, děkujeme. Máme opravdu skvělé návštěvníky,“ uvedla Mikešová.

Dárky pro zvířata pod vánočním stromem přibývaly i v následujících dnech, chovatelé proto obdarovali zvířata ještě před Štědrým dnem. „Třeba pár vyder obrovských dostal žluté melouny, které navíc využijí i ke hraní. Sloni a velbloudi si smlsli na vydatné porci mrkve a jablíček, stejné dobroty pak ocenili také třeba žirafy, nosorožci a tapíři,“ uvedla Mikešová.

Zahrada měla letos poprvé dva vánoční stromy, na nádvoří zámku i u hlavního vchodu. U vchodu je také vánoční kniha, kam mohou návštěvníci psát vzkazy a přání. Zoologická zahrada je dnes otevřená do 14:00, děti do 15 let mají vstup za symbolickou korunu. Sváteční atmosféru navozuje světelná výzdoba. Areál zdobí nejen typické vánoční motivy, ale také světelné siluety slonů, tapírů, nosorožců, žirafy, aligátora, tučňáků nebo kasuára s mládětem. Zahrada je otevřená každý den v roce, od 25. prosince do 2. ledna zoo prodlouží otvírací dobu do 17:00.

Reklama

Doporučované