Hlavní obsah

Řeka na Novém Zélandu dostala od soudu stejná práva jako člověk

Řeka Whanganui na Novém Zélandu má nyní stejná práva jako lidská bytost.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Whanganui je pro stejnojmenný maorský kmen jeho předkem a s jako takovým má být podle soudu zacházeno.

Článek

Původní obyvatelé Nového Zélandu Maorové vnímají přírodu jakou součást sebe sama a své vlastní historie. Pro kmen Whanganui je tak velkým úspěchem, když byl stejnojmenné řece po 140 letech usilování udělen právní status. „Důvodem, proč jsme zvolili takový přístup, je to, že jsme vždy považovali řeku za našeho předka,” přibližuje situaci prostředník kmene Gerrard Albert.

Třetí nejdelší řeka Nového Zélandu bude mít dva opatrovníky - zástupce tamních lidí a zástupce Novozélandského království. Pokud by dnes někdo řeku poškodil, bude s ním dle zákona jednáno tak, jako by ublížil samotnému kmenu Whanganui.

„Bude mít svou vlastní právní identitu se všemi patřičnými právy jako legální osoba. Poskytnutí statusu občana řece je jedinečné, odpovídá to smýšlení kmene, který vždy řeku uznával prostřednictvím svých tradic a zvyků,” objasňuje nezvyklý případ ministr pro vyjednávání v oblasti Waitangi Chris Finlayson.

Tento unikátní případ by nyní mohl jít příkladem i dalším novozélandským kmenům, kteří mají na svět a přírodu stejný pohled jako kmen Whanganui.

Reklama

Související témata:

Doporučované