Hlavní obsah

Řeka v zahradě, povodňové ohrožení na severu. Hydrologové varují před dalším táním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Lidé se připravují na povodně.

 

Reklama

Výrazné vzestupy hladin očekávají meteorologové zejména v povodích řek Smědé, Lužické Nisy, Mandavy, Ploučnice a Kamenice, kde nevylučují dosažení třetího stupně povodňové aktivity.

Článek

Vydatný déšť a tání sněhu budou i dál zvedat hladiny řek zejména na severu Čech. V Jizerských horách a Krkonoších bude i ve čtvrtek vydatně a trvale pršet, proto v celém Libereckém kraji a na Děčínsku platí i nadále povodňové ohrožení. Nižší stupeň ohrožení - pohotovost - vyhlásili meteorologové v Královéhradeckém kraji.

Hladiny řek mohou kvůli dešti a tání sněhu stoupat i v dalších částech Česka, proto je povodňová bdělost v dalších osmi krajích: Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a v Kraji Vysočina. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze upozornil na to, že na celém území s výjimkou jižní Moravy bude také nadále foukat silný vítr.

Tání sněhu začalo. Podívejte se na první letošní povodně:

Studio Seznam Zprávy: Záplavy na Mimoňsku.

Výrazné vzestupy hladin očekávají meteorologové zejména v povodích řek Smědé, Lužické Nisy, Mandavy, Ploučnice a Kamenice, kde nevylučují dosažení třetího stupně povodňové aktivity. V povodí horní Jizery a horního Labe očekávají druhé povodňové stupně.

Toky, které odvodňují Šumavu a Český les, tedy horní povodí Otavy a povodí Nežárky, mohou stoupnout na nejnižší stupeň čili bdělost, stejně jako řeky na Českomoravské vrchovině, v Olomouckém či Zlínském kraji. „Ojediněle nelze vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity i v jiných oblastech," uvádí výstraha.

V Čechách, na severu Moravy a ve Slezsku má dnes a v noci na čtvrtek foukat silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 kilometrů za hodinu. Během noci a ve čtvrtek přes den má vítr na severovýchodní polovině území přechodně slábnout, odpoledne ale znovu zesílí, utiší se zase v pátek.

Reklama

Doporučované