Hlavní obsah

„Důkazy nemáme, viníka známe.“ Kam směřuje vyšetřování otravy Bečvy

Foto: ČTK

Ve Valašském Meziříčí lidé minulý týden demonstrovali za rychlé vypátrání viníka otravy Bečvy.

Reklama

Kyanidy unikly vloni na podzim do Bečvy z rožnovského potrubí. Tvrdí to soudní znalec Jiří Klicpera. „To je věc potvrzená. Jsou k tomu rozbory,“ dodává.

Článek

Soudní znalec Jiří Klicpera, který vyhodnocuje příčiny zářijové otravy Bečvy, včera řekl v pořadu Reportéři ČT, že loňskou otravu řeky Bečvy nezavinila chemička Deza ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Před několika dny v online debatě expertů mimo jiné uvedl, že důkazy jsou chabé, ale viníka otravy zná. Konkrétní však nebyl.

K jeho postupu má výhrady společnost Energoaqua a nechá je prověřit právníky. Firma provozuje čistírnu odpadních vod v Rožnově pod Radhoštěm a také spravuje potrubí, z nějž podle policejní verze vytekly do Bečvy jedovaté kyanidy.

„Prohlášení pana soudního znalce opakuje rétoriku ministra životního prostředí Richarda Brabce, který už před čtyřmi měsíci prohlásil, že Deza to není, ale viníka neznáme. Pan Klicpera to trochu poupravil a řekl, že důkazy nemáme, ale viníka známe. To je z právního hlediska postavené na hlavu,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel společnosti Oldřich Havelka.

Odlišně by postupoval například i soudní znalec Martin Bakeš. „Za sebe bych do médií, a zvlášť v tak sledované kauze, žádné komentáře neposkytoval. To je nejbezpečnější cesta z mého pohledu. Běžně se k takovým věcem vyjadřuje až státní zástupce, pokud má v ruce důkazy,“ uvedl. Zároveň prý chápe, že je kolega pod velkým tlakem.

Klicpera každopádně uvedl, že pokus se zeleným barvivem, takzvaným fluoresceinem, pomohl objasnit, proč jedovaté toxikálie zabíjely ryby až po více než třech kilometrech toku. „Pokus máme zdokumentovaný. Díky němu jsme prozkoumali hydrauliku vody a vysvětlilo se to. Mezi lidmi přitom chodily fake news,“ namítl.

Zopakoval, že kyanidy unikly z rožnovského potrubí. „To je věc potvrzená. Jsou k tomu rozbory. Každý případ má svoje specifika. Tento je hodně složitý i celkovou konstelací, ale dopadne to,“ dodal. Na dotaz, proč posunul lhůtu vyhotovení posudku, odpověděl neurčitě. „Je potřeba to udělat tak, aby se tam dalo napsat, co je žádoucí. Nezlobte se, musím na tom už zase dělat,“ rozloučil se Klicpera.

Podle informací Seznam Zpráv policisté v pondělí i v doprovodu soudního znalce znovu prověřovali několik firem v průmyslovém areálu v Rožnově pod Radhoštěm. „Opět odebírali vzorky a hledali případný původ otravy,“ potvrdily redakci dva na sobě nezávislé zdroje.

Policie podle nich prověřuje také společnost Liss, a. s. Firma na okraji továrního areálu při výrobě pracuje s kyanidovými vodami. Jak zjistily Seznam Zprávy, mohla také stát za říjnovým nadlimitním únikem niklu, který však žádné ryby neotrávil. Ředitel akciovky Robert Lovecký se k případu odmítl vyjádřit. Dříve řekl, že se ohledně kyanidů upírá pozornost špatným směrem.

Rožnovská radnice ohledně úniku niklu nadále shromažďuje podněty ke správnímu řízení. „V nejbližších dnech bude zahájeno správní řízení ve věci porušení kanalizačního řádu. V současné době probíhá zajišťování podkladů před zahájením řízení,“ napsala mluvčí radnice Petra Graclíková.

Havelka z čistírny odpadních vod pro Seznam Zprávy potvrdil, že v areálu zpřísňují opatření, aby neohrozili provoz spolupracujících firem. Energoaqua totiž čistí odpadní vody více než desítky společností. Stopka pro vypouštění odpadních vod by výrobě přinesla velké problémy. „S jednou z firem, která hypoteticky nakládala s kyanidy, jsme ukončili spolupráci. Omezujeme veškerá možná rizika,“ řekl Havelka. Firmu však konkretizovat nechtěl a znovu zopakoval, že k žádnému úniku kyanidů z areálu nedošlo. „Pokud mám správné informace, tak nám nepřebývaly ani nechyběly žádné kyanidové vody,“ dodal.

Reklama

Doporučované