Hlavní obsah

Rekordní dar mladým vědcům. Úspěšní badatelé jim dají 200 milionů korun

Foto: Nadace Experientia

Manželé Dvořákovi dlouhodobě podporují mladé chemiky.

Reklama

Manželé Dvořákovi vracejí vědě peníze, jež získávají z patentů na léky na HIV, které vyvinula skupina kolem profesora Antonína Holého.

Článek

Desítky mladých vědců hodlá podpořit Nadace Experientia. Její zakladatelé do ní během příštích 20 let vloží 200 milionů korun. Podle vědce Dalimila Dvořáka stipendia pro mladé na celostátní úrovni v Česku téměř neexistují, a nadace tak supluje stát. Českou vědu by podle něj pozvedla hlavně podpora mladých talentů.

Nadace dlouhodobě pomáhá mladým chemikům vycestovat na stáže na zahraničních prestižních univerzitách. Chemici Hana a Dalimil Dvořákovi se proto rozhodli věnovat nemalou částku peněz, které pochází z licencí na léky proti viru HIV. „Uvědomili jsme si, že ani nejsme schopni takto velkou částku utratit. A peníze, které pochází z těchto zdrojů, by měly být vráceny zpátky do vědy,“ řekla Hana Dvořáková.

Právě podpora mladých vědců je podle Dvořáka malá. „Stipendium pro mladé vědce na celostátní úrovni tady téměř neexistuje, naše nadace se proto snaží nabízet výjezdy pro postdoktorandy,“ řekl Seznam Zprávám Dvořák.

„Když jsem měl na stáži vědce z Jihoafrické republiky, tak oni měli 60 stipendií směrovaných právě na mladé vědce po doktorátu. V Česku to ale chybí,“ doplnil.

S obtížností získat v České republice podporu na vědeckou práci pro postdoktorandy souhlasí i Eva Bednářová. Ta se teď bude ve Spojených státech zabývat metodami, které pomohou snížit vedlejší účinky chemoterapeutik.

„V Česku je postdoktorandských grantů obecně málo,“ řekla Seznam Zprávám Bednářová. Situaci podle ní nezlehčuje ani administrativní zátěž, která mladým vědcům ztěžuje grant vůbec získat.

Podle Dvořáka je důležité, aby perspektivní mladí talentovaní badatelé jezdili na zahraniční stáže a učili se od těch nejlepších. „Osobní kontakty v zahraničí jsou strašně důležité. Člověk navíc může okouknout špičkové pracoviště,“ vysvětlil Dvořák.

Dvořákovi do nadace, která podporuje studenty osmým rokem, vkládají příjmy z licenčních poplatků. Patenty sice vypršely v roce 2017, nicméně přípravky pod jejich ochranou se stále prodávají a příjmy pro nadaci jsou tak nadále zajištěny. Oba se jako začínající vědci potkali v laboratoři. Dalimil Dvořák se chemii věnuje na Ústavu organické chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT), jeho žena pracuje v centrálních laboratořích VŠCHT. Předtím Hana Dvořáková pracovala ve skupině Antonína Holého v Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd. Z jeho laboratoře vzešla řada účinných antivirotik.

Reklama

Související témata:

Doporučované