Hlavní obsah

Rekordní dluh. Obec byla králem dotací, teď je v minusu 46 milionů

Foto: Václav Dolejší

Starosta Cerhenic býval v dobách největší slávy také náměstkem středočeského hejtmana. Dnes se prý za ČSSD stydí.

Reklama

Malé Cerhenice byly ještě nedávno dotacím zaslíbenou obcí. Hlavně ve středočeských dotací patřily mezi ty, které získávaly nejvíc.

Článek

Už během krátké cesty z parkoviště do kanceláře obecního úřadu ve středočeských Cerhenicích tušíte, že Marek Semerád není úplně běžným starostou.

Před úřadem má zaparkovanou hnědou služební octavii s registrační značkou CER HENO1. Chodba a schodiště jsou vyzdobeny fotografiemi velkých státníků, například T. G. Masaryka nebo legendární snímek Winstona Churchilla se samopalem.

Přímo v rozlehlé starostově kanceláři vás pak překvapí několik dřevěných krabic s designovými skleněnými lahvemi Aqua Angels. To je luxusní voda z islandského ledovce, jedna tři čtvrtě litrová lahev stojí 49 korun.

„Já ji piju doma, protože mám intoleranci na některé potraviny. Ale tady na úřadě ji samozřejmě máme pro návštěvy. Má nasládlou chuť a vysoké pH, je to ze spodních vrstev ledovce, které jsou staré 30 až 90 tisíc let. Takové složení neexistuje jinde na Zemi, ochutnejte,“ podává Semerád jednu lahev.

Cerhenice dusí velké dluhy

Téma setkání je ale jiné: Jak je možné, že Cerhenice – ještě nedávno protekční městys – kvůli velkým dluhům nesplní pravidla rozpočtové odpovědnosti? Zrovna tohle městečko na Kolínsku, které dlouhé roky získávalo desítky milionů korun na dotacích?

„Já si myslím, že lidé mě tu budou volit podle toho, co všechno jsem tady postavil. A ne podle toho, jaký máme ukazatel rozpočtové odpovědnosti. O tom jsem naprosto přesvědčen,” odvětí s úsměvem čtyřicetiletý Marek Semerád.

Statistika Ministerstva financí, které hospodaření všech obcí podrobně sleduje, ukazuje, že zadlužení Cerhenic loni dosáhlo rekordních 46 milionů korun. Zadlužení městyse tím překročilo nebezpečnou hranici vzhledem ke svým průměrným příjmům.

V kampani se právě na to snaží poukazovat opoziční ODS a její kandidát na starostu, osmnáctiletý Ondřej Hranička. Ten by rád vystřídal Semeráda po šestnácti letech v úřadu.

„Ta čísla jasně ukazují, že hospodaření Cerhenic není zdravé. V minulosti si vedení našeho městyse bezhlavě bralo dotace na všemožné nápady, ale protože dotace nikdy není stoprocentní, na část si vždy muselo půjčit. Teď nás to doběhlo,” upozorňuje Hranička.

Za ČSSD se starosta stydí, založil si vlastní hnutí

Starosta, jenž rád používá tituly – PhDr. Bc. Marek Semerád, MBA – kritiku suverénně odbývá slovy, že po čtyřech funkčních obdobích bezpečně ví, jaké si může dovolit zadlužení, aby stíhal splácet. „Navíc loni jsme si museli mimořádně půjčit na stavbu mateřské školky, protože dotace jsou po novu propláceny až zpětně.“

Semerád sice srší sebevědomím, ale obavu z volebního výsledku zřejmě má. Ač sociální demokrat, poprvé nekandiduje pod hlavičkou ČSSD, která aktuálně voliče nepřitahuje. Založil si proto hnutí pod názvem Máme rádi Cerhenice 2018. „Já už se za ČSSD stydím,“ říká.

Obává se nejspíš také společné kandidátky ODS a STAN, protože starosta Semerád jim nepovolil zábor veřejného prostranství na návsi, kde chtěli udělat mítink.

„Když jsem začal starostovat, Cerhenice neměly vodovod, kanalizaci ani plyn. A podívejte se dnes,“ rozhlíží se Semerád z terasy své kanceláře. Jako by čekal vděk, jenže někteří rodiče mu dnes místo pochval spíš vyčítají upadající kvalitu základní školy, kde se příliš často mění učitelé.

Semafory, naučná stezka a dvě rozhledny

Malé Cerhenice byly ještě nedávno dotacím zaslíbenou obcí. Hlavně ve středočeských dotacích patřily mezi ty, které získávaly nejvíc a jejichž projekty v konkurenci s ostatními skoro vždy uspěly.

Marek Semerád otevřeně přiznává, že to bylo i díky jeho velkému přátelství s bývalým hejtmanem Davidem Rathem a jeho nástupci: „Běžné příjmy malým obcím na nic nestačí. Takže vám nezbývá nic jiného než jít od tvrdé soutěže s ostatními o dotace. No, a my jsme se snažili, oběhali jsme si to.“

Symbolem dotačního „luxusu“ jsou v Cerhenicích hlavně semaforové křižovatky, Centrum ekologické výchovy, naučná stezka nebo dvě rozhledny. Konkrétní projekty opakovaně prověřovaly různé kontroly, a dokonce i policie, ale na nic nepřišly.

„Cerhenice uspěly s žádostmi o dotace s takovou pravděpodobností, jako kdyby vám při hodu deseti mincemi padl na všech současně orel,“ říká středočeský opoziční zastupitel Věslav Michalik z hnutí STAN.

Naposledy získal Semerád dotace na novou mateřskou školku a také parkovací dům.

Právě aktuálně budovaný parkovací dům, jenž vznikne na místě bývalého cukrovaru, na který Semerád získal 50 milionů od Evropské unie, ukazuje, jak umí v dotacích chodit.

Cerhenice s 1600 obyvateli sice leží na hlavní železniční trati, ale výrazný problém s parkováním nemají. Starosta Semerád, který sám vlastní firmu na různá dotační poradenství a administraci veřejných zakázek, vždy velmi dobře ví, nač jsou aktuálně peníze.

Teď prostě „jen“ chtěl opravit zchátralý areál bývalého cukrovaru – tak na to navlékl parkovací dům, který je zrovna teď v kurzu při rozdělování dotací. Podobně – dalo by se říct cynicky – uvažoval starosta Semerád při shánění peněz na dětské hřiště. Umístil doprostřed tolik vysmívanou rozhlednu – a dotace hned měla větší šanci.

Školka pro děti s autismem

Dnes Marek Semerád žije jinou starostí – soukromou mateřskou školkou specializující se na děti s autismem a jinými neurovývojovými poruchami. Založil ji sám a pronajal si prostory od obecního úřadu. Motivaci otevřeně přiznává – sám má dceru s autismem.

„Teď sháním peníze hlavně sem, potřebovali bychom sponzory. Zatím máme deset dětí, které sem vozí rodiče z celého kraje. Specializujeme se na takzvanou ABA terapii,” popisuje Semerád.

Reklama

Související témata:

Doporučované